tiistai 30. toukokuuta 2017

Kaikille-kahvila Ravintolapäivässä 20.5.2017


Kaikille-kahvila on osa kansainvälistä Ravintolapäivää. Ravintolapäivä on alun perin Suomessa syntynyt päivä, jolloin jokainen voi perustaa oman ravintolan tai kahvilan. Ravintolapäivän kotisivu löytyy osoitteesta restaurantday.org.

Sovimme etukäteen Vegaaniliiton Tampereen jäsenten kesken, mitä ruokia kukin valmistaa. Tämän blogipäivityksen lopusta löytyy reseptejä. Ensin testasin kikhernejauhoja gluteenittoman pitsapohjan valmistuksessa. Sain reseptin ja ohjeita Vegaaniliiton toiselta jäseneltä. Paistoin kikhernepohjallisen pitsan ja toin sen Vegaaniliiton Tampereen toimistoon maistettavaksi. Kikhernepohjasta tuli testaajien sanojen mukaan hyvänmakuinen, joskin vielä helposti mureneva. Käytin pitsapohjassa sitkoaineena itselleni uutta psylliumia. Psyllium on tarkoitettu gluteenittomaan leivontaan ja sitä löytyy hyvin varustetuista ruokakaupoista. Kikhernejauhoja löysin Tullintorin Punnitse ja Säästä -liikkeestä.

Tein kaksi "Pekoni"-flambee-pitsaa kaurapohjalla harjoituksen vuoksi ennen ravintolapäivää ja paistoin lauantaina aamupäivällä yhden pitsan kotona uunissa. Leikkasin pitsan viipaleisiin ja laitoin viipaleet videofirma Makuunista lahjoituksena saamiini ja tiskaamiini rasioihin. Erotin viipaleet toisistaan leivinpaperin avulla. Saavuin paikalle Keskustorille kello 11. Teltta oli jo pystyssä. Kasasimme pöydät, laitoimme tavarat paikoilleen ja Kaikille-ruoat esille kellon lähestyessä kahtatoista. Paikalla oli jo kello yhdestätoista lähtien innokkaita kyselemässä, milloin kahvila aukeaa ja mitä meillä on tarjolla.

Kun aukaisimme kahvilan, kahvila-telttamme luokse oli kertynyt parikymmentä asiakasta.Blogi Kaikille Kahvila.JPG

Monet ruokalajeista ja leivoksista menivät kaupaksi nopeaan tahtiin. Sää suosi meitä, sillä oli kylmän kevään jälkeen ensimmäinen aurinkoinen ja lämmin lauantaipäivä ja ihmisiä oli paljon liikkeellä.
Kopio tiedostosta Kaikille aamu.jpg



Blogi Kaikille Kahvila (4).JPG

Kuva iltapäivältä. Kahvila oli suosittu. Meillä oli jäljellä juomien, kuten kahvin ja teen, lisäksi nachoja sekä runsaasti valmistamiamme kuppikakkuja.

Nachot.jpg
Valtaosa ruuista katosi asiakkaiden suihin hyvin nopeasti. Valmistimme nachoja paikan päällä mukaan. Muut ruuat teimme ennen kahvilaa, sillä paikan päällä ei ollut keittiötä. Nachojen teko päivän aikana onnistui, koska nachojen valmistukseen ei tarvita esimerkiksi uunia tai leipomista. Tällä konseptilla monet suosituimmista ruuista menevät kaupaksi päivän alussa. Hyvänä puolena voi olla ihmisten houkutteleminen paikalle aikaisemmin ja pieni kilpailu, kenellä on suosituimmat ja nopeasti loppuunmyydyt tuotteet.
Purimme teltan noin kello 17 ja odotimme torilla autoa kuljettamaan loput tarvikkeet.Kopio tiedostosta 20170520_173200.jpg

Päivä oli meille positiivinen kokemus. Kahvilassamme kävi paljon kiinnostuneita ihmisiä, ja sää pysyi aurinkoisena sekä lämpimänä koko päivän ajan. Opin paljon uutta päivän aikana. Purimme vielä tavaroita, tiskasimme ja juttelimme illalla Vegaaniliiton toimistolla.

Ravintolapäivä reseptit

Korealainen BBQ nacho(8:lle)
Pikakimchi
450g keräkaalia
2 rkl suolaa
1 dl vettä

Kimchitahna
1 rkl korealaista chilijauhetta
1/2 rkl paprikajauhetta
1/2 rkl sokeria
2 rkl soijakastiketta
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 kevätsipulia
1 pieni tai puolikas porkkana raastettuna

Leikkaa kaali suikaleiksi ja laita isoon kulhoon. Sekoita joukkoon suola ja vesi. Anna seistä 10 min.
Tee kimchitahna sekoittamalla kaikki ainekset.
Kaada kaali sitten lävikköön ja huuhtele kaksi kertaa kylmällä vedellä. Anna valua lävikössä.
Ravistele vielä kaaleista ylimääräinen vesi ja sekoita kaali ja kimuchitahna huolellisesti niin, että kaalit ovat kokonaan tahnan peitossa.
Laita kimchi kannelliseen astiaan, lasipurkkiin tai säilytyspussiin.

BBQ-soija
250g (n. 15 dl) Soijasuikaleita
1 kasvisliemikuutio

BBQ-kastike
1 dl soijakastiketta
1 omena, hienonnettuna
1 pieni sipuli, hienonnettuna
Noin peukalonpään kokoinen pala inkivääriä, hienonnettuna
5 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
5 rkl seesaminsiemeniä
0.8 dl sokeria
2 rkl seesamiöljyä

Lisäksi
1 sipuli suikaloituna

Keitä soijaleikkeet kasvisliemessä kunnes vesi on haihtunut.
Soseuta sauvasekoittimella kaikki BBQ-kastikkeen ainekset. Anna soijasuikaleiden ja sipuli marinoitua vähintään 30 min. Laita soijasuikaleet uunipellille ja lorauta reilusti seesamiöljyä. Paista 250 asteessa pellillä uunissa n. 12 minl.

Vegaaninen hapankerma
1.5 dl vegaanista majoneesia
1.5 dl maustamatonta soijajogurttia

Vegaaninen nachokastike
2 keskikokoista perunaa, pikottuna
1 porkkana, pilkottuna
0.5 dl vettä
0.5 dl rypsiöljyä
2 tl perunajauhoa
1tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
3 rkl oluthiivahiutaleita
1 rkl tomaattipyrettä
2 rkl sitruunanmehua
1 1/2 tl suolaa

Laita perunat ja porkkanat veteen kattilaan ja laita liesi päälle. Sitten kun vesi kiehuu, keitä vielä 10 min. Valuta vesi pois.
Soseuta sauvasekoittimella perunat, porkkanat, vesi ja öljy. Lisää sekaan kaikki loput ainekset ja soseuta.

Lisäksi
475g Maissilastuja
2 kevätsipulia silppuna
3 rkl seesaminsiemeniä

Nachoannoksen kokoaminen
Aseta lautaselle maissilastuja. Laita sen päälle BBQ-soija,kimchi, hapankerma, ja nachokastike. Koristele kevätsipulilla ja seesaminsiemenillä.

Suklaahippukeksi-juustokakkuneliö
Keksitaikina
4 dl kaurajauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
0.5 dl fariinisokeria
0.5 dl+2 rkl rypsiöljyä
1 rkl pellavansiemenrouhetta
0.5 dl kauramaitoa
150g vegaanista suklaahippuja

Juustokakkutäyte
225g vegaaninen tuorejuusto
0.5 dl tomusokeria
1 rkl perunajauhoa
2 tl vaniljasokeria

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Vuoraa leivinpaperilla reunallinen uunivuoka (n. 20 x 20 cm) Sekoita pieneen kulhoon pellavansiemenrouhe ja kauramaito. Lisää sokerit ja vaniljasokeri ja sekoita. Lisää sekaan öljy ja sekoita noin minuutti.
Sekoita isossa kulhossa kaurajauho, ruokasooda ja suola vispilalla. Kaada sekaan nesteseos ja sekoita. Lisää sekaan suklaahippu ja sekoita.
Levitä puolet taikinasta vuoan pohjalle. Varmista juustokakkutäyte sekoittamalla kaikki ainekset haarukalla. Kaada täyte keksitaikinapohjan päälle.
Jaa jäljellä oleva taikina (erikokoisiin) palasiin ja painele ne tasaisen paksuisiksi. Levitä palaset juustokakun päälle. Painele ne kevyesti. Paista esilämmitetyssä uunissa n. 35-40 min. Jäähdytä hyvin ennen tarjoulua.

"Pekoni"-flambee-pizza kaurapohjalla

Pizzapohjan ohje löytyy täältä: http://www.myllarin.fi/resepti/gluteeniton-salami-sipulipizza/. Kun pizzapohjaa kauritaan, suosittelen laittamaan leivinpaperin myös taikinan päälle, sillä ilman leivinpaperia taikina tarttuu helposti kaulimeen.

Täytteet
Valkoinen kastike
4 rkl soijajogurttia
2 rkl vegaanista majoneesia (esim. Jokaiselle tai Xtra)
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja levitä kastike pizzapohjalle.

Lisäksi
1 iso peruna
1 iso sipuli
1/2 annosta soijapekonia (ohje alla)

Viipaloi peruna mahdollisimman ohuiksi siivuiksi (perunalastujen mallisiksi). Keitä vettä kattilassa. Kun vesi kiehuu, laita perunat kattilaan ja keitä 3 min. Kaada vesi pois ja jätä perunat kuivumaan.

Leikkaa sipuli poikkisuuntaisiksi suikaleiksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista sipuleita, kunnes ne ruskistuvat. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Soijapekonin ohje (ohje on muokattu täältä: http://vegaaninenversio.blogspot.fi/2011/07/vegaaninen-pekoni.html)
2 dl isoa soijahiutaleita
2.5 rkl soijakastiketta
1 tl omena, valko tai balsamiviinietikkaa
2 tl sokeria
1.5 tl nestemäistä savuaromia (huom! laita vain puolet jos olet epävarma pidätkö nestesavun mausta)
1 tl grillimaustetta
0.5 dl vettä
öljyä paistamiseen

1. Sekoita soijakastike, etikka, siirappi, grillimauste, vesi ja nestemäinen savuaromi yhteen
2. Lisää joukkoon soijahiutaleet ja anna nesteen imeytyä hiutaleisiin
3. Paista hiutaleita runsaassa rasvassa, kunnes ne ovat ruskistuneita
4. Jos haluat, voit jäähdyttää hiutaleet talouspaperin päällä, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois, mutta toimii hyvin rasvaisinakin.

Levitä perunaviipaleet valkokastilleen päälle. Paista 250 asteisessa uunissa 10 min. Ota pizza pois uunista ja ripottele sen päälle soijapekoni ja lopuksi vielä karamellisoidut sipulit. Paista vielä 6 min tai kunnes pizzasta tulee ruskean värinen.

Kesäinen pestopizza kaurapohjalla
1 pizzapohja yllä olevan reseptin mukaan
Pestokastike (ohje alla)
Lisäksi haluamasi kasvikset (me käytimme punasipulia, herkkusienia, pinaattia ja vegaanista juustoa)

Levitä pizzapohjan päälle pesto ja sen päälle kasviksia ja vegaanista juustoa. Paista 250 asteisessa uunissa n.12-15 min.
Pesto
2.5 dl basilikanlehtiä
1 dl auringonkukan siemeniä
3 valkosipulinkynttä
0.5 dl oliiviöljyä
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 rkl oluthiivahiutaleita
1 rkl sitruunamehua

Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Juustohampurilaispiirakka (23-26cm pyöreä vuoka)

Pohja
4 keskikokoista perunaa
3 dl kaurajauhoa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
0.5 dl öljyä
(0.5- 1 dl vettä)

Keitä perunat pehmeiksi. Muusaa ne haarukalla tai perunasurvoimella. Seikoita vettä lukuunottamatta kaikki ainekset keskenään. Jos taikina näyttää liian kuivilta, lisää vähitellen vettä. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita sivuun siksi aikaa kun teet täytteen.

Täyte
1 rkl rypsi-tai oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 dl soijarouhetta
1 kpl kasvisliemikuutio
2.5 dl vettä
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl sipulijauhetta
1 rkl tomaattipyrettä
1 tl savuaromia(valinnainen)
suolaa ja pippuria

Hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista niitä 3-4 min, kunnes niistä tulee pehmeitä. Lisää sekaan kaikki muut ainekset ja paista kunnes kaikki nesteet haihtuvat ja soijarouheet ovat turvonneet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Ota pois liedeltä ja levitä täyte piirakkapohjan päälle.

Kaurakermakuorrute (jos allergian takia Plantin kaurakerma ei sovi, käytä alla olevaa kookoskermakuorrutetta)
1 Plantin kaurakerma
0.5 dl oluthiivahiutaleita
1/4 tl savupaprikajauhetta
1/4 tl kurkumaa

Kookoskermakuorrute (vaihtoehtoinen täyte allergikoille)
1 Arpro Cuisine coconuts-ruokakerma
0.5 dl oluthiivahiutaleita
2 rkl perunajauhoa
1/2 tl savupaprikajauhetta
1/4 tl kurkumaa

Koristeluun
1 suolakurkku, ketsuppi

Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset ja levitä täytteen päälle. Paista 200 asteisessa uunissa 30 min, tai kunnes tulee hiukan väriä. Koristele suolakurkulla ja ketsupilla.

Banaani-kookospiirakka (23cm pyöreä vuoka)

Pohja
100g Sinistä Keiju margariinia
3dl Semper hieno jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1dl sokeria
ripaus vaniljasokeria
ripaus suolaa
1/4 dl vettä

Vatkaa margariini ja sokerit keskenään. Lisää leivinjauhe ja suola jauhoihin. Seikoita kuivat aineet margariinin joukkoon ja lisää lopuksi vesi, sekoita. Painele taikina voideltuun uunivuokaan (halkaisija n.25cm) ja esipaista n.6-8min 200 asteessa.


Vanukas
1/2 dl soija-tai kauramaitoa
1/2 dl perunajauhoa
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa
4 dl kookosmaitoa
1 dl kookoshiutaleita

Lisäksi
2-3 kypsää banaania viipaloituna

Sekoita vispilällä tai haarukalla pienessä kulhossa soija-tai kauramaito ja perunajauho.
Sekoita vispilällä pienessä kattilassa kookosmaito, sokeri, vaniljasokeri ja suola ja keitä keskilämmöllä juuri ennen kuin seos alkaa kiehumaan Vähennä pikkasen lämpöä ja kaada sekaan hitaasti kasvimaito-perunajauhoseos.Sekoita koko ajan. Keitä, kunnes siitä tulee paksu vanukasmainen koostumus n.5 min. Ota liedeltä pois ja lisää siihen kookoshiuteleet.
Levitä banaaniviipaleet piirakkapohjan päälle. Kaada vanukas banaaniviipäleiden päälle. Anna piirakan jäähtyä täysin jääkaapissa 8 tuntia tai yön yli.

Päälle
1 kpl soijavispi(esim. Alpro)

Vatkaa soijavispi kuohkeaksi ja kaada se jäähtyneelle piirakan päälle.

Porkkanakakku
Kakku on tehty tällä reseptillä: http://chocochili.net/2010/09/sadepaivan-porkkanakakku/. Vehnäjauhot on korvattu 3dl gluteenittomalla jauhoseoksella ja 2.5 dl gluteenittomalla kaurajauholla (itse käytimme Myllärin gluteenitonta kaurajauhoa).
Kuorrutteessa käytimme Violifen tuorejuustoa.

Mustikka-sitruunakuppikakkuset (12kpl)
(ohje on muunneltu Kamomillan konditorian reseptistä. http://www.kamomillankonditoria.com/)
pohja
2,5 dl kaura- tai soijamaitoa
0,5 dl öljyä (ei kylmäpuristettua rypsiöljyä)
1,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
3 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta(käytimme Viljatuotteen jauhoa)
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
reilu 1 dl mustikoita

Täytä muffinssipellin kolot muffinssivuoilla tai käytä uunissa leviämättömiä kartonki-, folio-, amerikan- tai silikonivuokia. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
Sekoita kauramaito, öljy, sokeri, suola, vaniljajauhe ja sitruunan kuori. Siivilöi vehnäjauhot, leivinjauhe ja ruokasooda ensin toiseen kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää jauhot taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu. Jaa taikina vuokiin ja ripottele taikinan päälle pari teelusikallista mustikoita.
Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 21 minuuttia. Pohjat ovat kypsät, kun niihin työnnetty tikku tulee ulos puhtaana. Anna pohjien jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista.

Kuorrute
75 g Tummansinistä Keiju-margariinia
7dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
3 rkl sitruunanmehua

Sekoita margariini ja osa tomusokerista.
Lisää vanilja ja sitruunanmehu ja sekoita tasaiseksi.
Lisää tomusokeria sen verran, että saat helposti levittyvän mutta jämäkän tahnan.

Kuorruta pikkukakkuset, kun ne ovat kokonaan jäähtyneet.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti