perjantai 21. lokakuuta 2016

Vegaaninen kokkauskurssipäivä Seinäjoella 8.10.2016


Lauantaina 8.10.2016 Vegaaniliitto Etelä-Pohjanmaa järjesti Seinäjoen Nuorisokeskuksella avoimen ja maksuttoman kokkauskurssin. Yhdeksän henkeä kokoontui tuolloin Nuorisokeskuksen kahvioon valmistamaan kolmen ruokalajin päivällisen. Mukana oli niin uusia kasvoja kuin Vegaaniliiton paikallistoiminnassa pidempäänkin olleita.

Vegaanisen kokkauskurssipäivän yhteydessä oli mahdollisuus ottaa mukaan sponsoroiden ja Vegaaniliiton tarjoamia esitteitä ja antaa lahjoituksia Tuulispään Laidunkeräykseen.

Kokkausta pohjusti miniluento


Kokkauskurssin teemana oli soija. Kurssin päätavoitteena oli antaa vinkkejä ja opastusta etenkin soijarouheen maustamiseen. Soijarouhe kun helposti jää turhan mauttomaksi, jos sitä maustetaan samoilla maustemäärillä kuin esimerkiksi lihaa.

Päivän aluksi Vegaaniliitto Etelä-Pohjanmaan yhdyshenkilö Nina Ilmaniemi jakoi tekemänsä reseptikoosteen kaikille osallistujille. Reseptivihosta löytyi päivän pääruuan eli makaronilaatikon lisäksi soijarouhereseptit myös ruskealle kastikkeelle ja lasagnelle, sekä jälkiruokaohje soijavispipohjaiselle suklaamousselle.

Ennen ruuanlaittoon siirtymistä Nina piti pienen luennon Vegaaniliitto Etelä-Pohjanmaan toiminnasta ja vegaanisesta ravitsemuksesta. PowerPoint-esityksessään Nina esitteli myös reseptit, joita kurssilla kohta lähdettäisiin toteuttamaan.

Ruuanlaitto alkakoon

Kokkaus startattiin alkupalojen valmistelulla.

Alkupaloiksi valmistettiin tomaatti-kurkku-punasipuli-basilikasalaatti. Salaatti nautittaisiin paprikalla höystettyjen Linkosuon sponsoroimien Väinämöisen palttoonappien ja gluteenittomien hapannappien kanssa. Leipänappien levitteiksi oli tarjolla Sheesen Garlic & Herb sekä Sweet Chilli tuorejuustoja. Juustot kokkauskurssille sponsoroi Ecolink Oy.

Samaan aikaan salaatin valmistuksen kanssa laitettiin alulle myös soijarouhe-makaronilaatikot. Tavallisen kauramaito- ja kaurakermapohjaisen makaronilaatikon lisäksi valmistettiin pienempi gluteeniton makaronilaatikko, joka kostutettiin soijamaidolla ja soijakermalla. Soijarouheen sponsoroi Vitaseege ja Plantin kauramaidot ja -kermat sekä muitakin ruoka-aineostoksia sponsoroi Kavli Oy.

Makaronilaatikon valmistus aloitettiin sipulin pilkkomisella. Kurssilla tuli huomattua, että sipulin pilkkomistyylejä on yhtä monia kuin on pilkkojia. Sipulikyynelten kuivuttua ja sipulisilppujen tultua kuullotetuiksi pannuilla, lisättiin sekaan soijarouheet ja mausteet.

Levyillä makaroneja keittymässä ja soijarouhetta maustumassa

Nina johti kokkausta ja ohjeisti, että soijarouheeseen on hyvä laittaa paitsi runsaasti maustetta, myös reilusti rypsiöljyä. Soijarouhe on luonnostaan rasvatonta, joten jos soijarouheella korvaa esimerkiksi reseptissä ilmoitetun lihan, öljyä voi huoletta lorauttaa enemmän kuin mitä alkuperäisessä reseptissä ohjeistetaan. Ja kuten vegaanisilta ravitsemusluennoilta on voinut jäädä mieleen, on rypsiöljy ideaalinen rasva ruuanlaitossa. Rypsiöljy sisältää ihmiselle välttämättömiä Omega 3- ja 6-rasvahappoja juuri sopivassa suhteessa.

Soijarouhepaistoksiin lisättiin vedet ja samalla levyt sammutettiin. Soijarouhe oli kypsää makaronilaatikkoon siinä vaiheessa, kun kaikki vesi oli imeytynyt. Tämä antoi kurssilaisille oivalluksia: tosiaan, soijarouhetta ei tarvitsekaan keittää erikseen, vaan veden voi imeyttää siihen paistamisen yhteydessä. Veden imeyttäminen soijarouheeseen pannulla nopeuttaa ruuanlaittoa, tekee soijarouheesta läpikotaisin maukkaampaa ja voi vähentää tiskimäärääkin.

Gluteenittoman makaronilaatikon kokkausta


Kypsät soijarouheet sekoitettiin keitettyjen ja öljyttyjen makaronien kanssa ja kaadettiin vuokiin. Päälle valutettiin kasviskermalla ja jauhoilla täyteläistetty soija/kauramaitoseos. 

Sitten makaronilaatikot saivat levätä uunissa 50 minuuttia.

Vispilät sauhuten jälkiruuan kimppuun


Kun gluteeniton ja tavallinen makaronilatikko tirisivät uunissa, vispattiin Alpron soijakermaa vaahdoksi suklaamousse-jälkiruokaa varten. Samaan aikaan kattilassa oli sulamassa levyllinen tummaa suklaata. Kun soijakermavaahto oli täyteläisen kuohkeaa, mukaan kaadettiin juokseva suklaa ja pari teelusikallista vaniljasokeria. 

Suklaasula + Alpron Vispi = Mousseunelma


Komeus vispattiin suklaiseksi vaahdoksi, joka jaettiin annoksiin. Yhdestä purkillisesta Alpron vispiä sai noin viisi annosta suklaamoussea. Kun annokset olivat valmiita, ne laitettiin jääkaappiin jähmettymään.

Sitten syömään!

Alkupaloiksi rouskutettiin Sheesellä ja paprikalla kuorrutettuja Palttoonnappeja ja basilikaista tomaattisipulisalaattia.

Kun ruokien valmistelut oli hoidettu, saatiinkin jo siirtyä alkupalojen pariin. Väinämöisen palttoonnapit ja salaatti maistuivat ruuanlaittajille. Moni pääsi maistamaan Sheesen levitteitä ensimmäistä, mutta tuskin viimeistä kertaa. Sheese teki vaikutuksen maullaan myös sellaisiin, joita eivät vegaanijuustot yleensä ole innostuneet.

Aika kului jutustellessa ja syödessä siivillä ja kohta aterimet päästiin upottamaan höyryäviin makaronilaatikkoihin. 

Makaronilaatikot valmiina kauhottaviksi!

Makaronilaatikon makua kehuttiin neutraaliksi: se kelpaisi varmasti myös lapsille ja sellaisille, jotka vierastavat voimakkaita mausteita. Mausteisemmista ruuista nauttivat voivat puolestaan terästää reseptiä runsaimmilla mausteilla. Seuraava makaronilaatikon ohje onkin niin sanottu perusresepti, jota voi tuunata oman maun ja syöjien mieltymysten mukaiseksi.

Soijarouhe-makaronilaatikko


1 iso sipuli
½ dl rypsiöljyä paistamiseen
2 dl soijarouhetta
1 rkl paprikajauhetta
2 rkl soijakastiketta (tai 1rkl soijakastiketta + 1tl grillausmaustetta)
½ tl valkopippuria
1 dl vettä soijarouheen turvottamiseen
5 dl makaronia
1 kasvisliemikuutio makaronien keitinveteen
½ dl rypsiöljyä makaronilaatikon sekaan
6 dl kaura- tai soijamaitoa
2 dl kaura- tai soijakermaa
3rkl vehnäjauhoja

1. Silppua sipuli ja kuullota sitä paistinpannulla rypsiöljyssä pari-kolme minuuttia. Lisää sekaan soijarouhe, paprikajauhe ja valkopippuri (sekä grillausmauste) ja paista seosta käännellen hetken aikaa. Lisää soijakastike ja sekoita. Lisää lopuksi vesi ja sammuta levy. Soijarouhe on valmista, kun kaikki vesi on imeytynyt.
2. Keitä makaronit ohjeen mukaan ja kaada vesi pois. Sekoita soijarouhe-sipuliseos sekä ½ dl rypsiöljyä makaronien joukkoon.
3. Sekoita kulhossa maito ja kerma ja sekoita vispilällä jauhot nesteeseen.
4. Laita makaroni-soijarouheseos uunivuokaan ja kaada maitoseos päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 50 minuuttia. Anna vetäytyä n. 5 minuuttia ennen syömistä.

Maukasta vegaanista arkiruokaa

Viimeinen ruokalaji kruunasi makeudellaan kokkauspäivän


Jälkiruuaksi nautittiin jääkaapissa sopivaksi viilentynyttä suklaamoussea. Suklaamoussen kyljessä juotiin kuumaa kahvia tai teetä. Moussen päälle sai ripotella Marianne Crush-karkkirouhetta. Rouskuva minttusuklaa sopi suklaamousseen erinomaisesti, antaen sille suutuntumaa ja raikkautta.

Mousset annosteltuina, enää Mariannerouheet puuttuvat!


Moussen syöminen innoitti osallistujat keskustelemaan siitä, miten helppoa suklaamoussen valmistaminen on ja miten nopeasti siitä saa tehtyä esimerkiksi kakkuja. Mousseen sopisivat hyvin myös marjat ja muut lisäkkeet.

 Kokkauspäivän jälkimainingit


Kokkauskurssin jälkeen yksi osallistuja oli kokeillut tehdä soijarouheesta Ninan antamalla reseptillä lasagnen ja se oli onnistunut loistavasti. Kävikin niin, että kokkauspäivä ei tarjonnut pelkkää ruuanvalmistusoppia, vaan se toimi myös paikkana jossa saatiin keskustella vegaaniruuista ja niiden valmistamisesta.
Kokkauskurssipäivän yksi anti olikin se, että osallistujat saivat inspiraatiota kokata soijarouheesta tai Alpron vispistä uudenlaisia, mutta helppoja herkkuruokia.


Kiitokset vielä kokkauspäivän mahdollistaneille sponsoreillemme: Kavli Oy:lle, Vitaseegelle, Linkosuolle ja Ecolink Oy:lle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti