keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Luonto-Liitto juhlii susien kanssa!




Tampereella ja Helsingissä järjestettiin 17.9. Liity Laumaan-kävelytapahtuma ja minifestivaali uhanalaisen suden suojelutyön hyväksi.Vegaaniliitto kantoi kortensa kekoon Tampereella liittyessään samaa toimistoa jakavan Luonto-Liiton laumaan. Aluksi tuttuja leipuriaktiiveja kysyttiin vain auttamaan Howlin' Cafe-tarjoiluiden leipomisessa. Vegaaniliiton puheenjohtaja Sari Komulainen halusi kuitenkin sponsoroida koko kahvilan tuotot koki uhanalaisten eläinten tukemisen tärkeäksi osaksi yhdistyksen toimintaa:
"Vegaaneja koskettavat monipuoliset yhteiskunnalliset aiheet eläinten oloista ja oikeuksista ympäristökysymyksiin. Vegaaniliitossa teemme yhteistyötä monien yhdistysten kanssa. Valitettavasti susien arvostus on moneen muuhun maahan verrattuna Suomessa kovin vähäistä ja aihe ansaitsee nostetta keskustelussa. Aihe on erittäin ajankohtainen. Suomi on saanut Euroopan unionilta huomautuksen aiheesta, ja suomalaisten susien puolesta kampanjoidaan kansainvälisestikin, mutta vielä se ei näy viranomaisten tai lainsäätäjien toiminnassa. Vegaaniliitossakin halusimme kantaa pienen kortemme kekoon susien suojelun puolesta ja toivomme että susien arvostus paranee jatkossa. ".


Kamomilla-suden suklaa-kinuskikuppikakut

Syksyisen kävelyreitin pääsi kulkemaan viiden euron osallistumismaksulla. Rastit pitivät sisällään susitriviavisan, joogakoulu Lentävän Maton pop up-joogatunnin sekä reppukorujen askartelupajan. Kävely toteutettiin suden luonnollista käyttäytymistä jäljitellen pienryhmissä, kävelyaallot lähtivät matkaan säännöllisin väliajoin. Lapsille ja lapsenmielisille oli tarjolla ilmaista kasvomaalausta, ja uljaat sudentassut koristivatkin useita käsiä ja poskipäitä loppuillan. Musiikinystäville esiintyivät tunnelmallisella Näsinpuiston laululavalla sielukas pop-yhtye Maida Vale sekä heleä-ääninen kitarafolk-duo Pihla Heikintytär ja Kielo Kärkkäinen. Lopuksi karnevalistisen syysfestivaalin kruunasi tamperelaisen tulitaideryhmä Pyrokratian tulishow. Susiryhmän kannatustuotemyynti tarjosi mukaan heijastimia, pinssejä, kortteja ja asusteita. Lisäksi laumaan olivat liittyneet useat yhteistyökumppanit joista esimerkkinä kasvisravintola Gopal ja Vegekauppa. Kävelijät saivat kiitokseksi ruusuja sekä tyylikkäät, susikuvioiset kestokassit.



Pikku-Hukan susipizza
Villiyrtti-sienipiirakka kiinnosti monia kotimaisten raaka-aineiden ansiosta.

Howlin' Cafen eläinystävälliset herkut herättivät ihastusta villeillä nimillään ja syksyisellä olemuksellaan. Hiawathan piirakassa maistuivat Luonto-Liiton henkeen itsekerätyt sienet ja villiyrtit. Pikku-Hukan Susipizza käänsi katseita punajuuren, lehtikaalin, kurpitsan ja vegeauran värispektrillä. Kauden omenat oli keikautettu ranskalaisen vapaaehtoisemme toimesta Tarte Tatiniksi, ja pähkinäinen juustokakku hunnutettu tyrnin-, pihlajan- ja ruusunmarjoilla. Myös Kamomillan konditoria-blogin kirjoittaja Satu Saunio halusi puolustaa susia mehevillä suklaa-kinuskikuppikakuilla, jotka olivat koristeltu sokerimassatassuin. Tarjottavat saivat runsaasti positiivista palautetta. Kahvion tarjonta ei kuulemma "näyttänyt lainkaan vegaaniselta", joka lienee positiivinen kommentti.

Tyrni-pihlaja-ruusunmarjajuustokakku

Kävijöiden haastatteluista poikivat esille tyytyväiset kommentit siitä, kuinka kävelytapahtumassa oli mukava tunnelma, sekä tietoa ja toimintaa sopivassa suhteessa. Kävijäkunnassa oli satunnaisia ohikulkijoita, vegaanisesta kahviotarjonnasta kiinnostuneita, sosiaalisen median ja esiintyjien houkuttelemia kuin myös vannoutuneita luonnonsuojelijaharrastajia.
Lapset (kieltämättä myös pelottavan monet vapaaehtoiset ja työntekijät) koristautuivat kasvomaalarin hilpeillä taideteoksilla.

Liity laumaan-resepti:
Gluteenittomat (ilman kuorrutusta myös sokerittomat)..

Punahilkan punajuuribrowniet
Alkuperäisestä reseptistä käännetty: http://chocolatecoveredkatie.com/2014/05/09/red-velvet-brownies/



5,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
5 pientä tai 3 isoa punajuurta, keitettynä (määrää voi säätää halutun punaisuuden mukaan)
0,5 dl kaakaojauhetta
0,75 dl kasvimaitoa (käytetty kookos-)
0,6 dl juoksevaa/sulaa margariinia tai öljyä
1,2 dl keitettyjä mustapapuja tai kikherneitä
1,2 dl vaahterasiirappia
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
bourbonvaniljaa tai -aromia
1,2dl hienonnettua suklaata

Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Blendaa tehosekoittimella kaurahiutaleet, kaakao, suola ja leivinjauhe tasaiseksi jauhoksi. Lisää kasvimaito, öljy, aromit ja vaahterasiirappi, blendaa edelleen tasaiseksi. Lisää viimeiseksi keitetty punajuuri ja pavut, jatka blendaamista kunnes massa on tasaista. Jos et aio kuorruttaa brownieita, voit sekoittaa osan hienonnetusta suklaasta massaan ja ripotella osan päälle suklaakoristeiksi. Jos kuorrutat browniet, voit sekoittaa kaikki taikinaan.
Kaada massa paperoituun ja voideltuun, noin 30x20-kokoiseen vuokaan. Paista 22-25 minuuttia, jäähdytä ja leikkaa. Brownieita tulee noin 10-15, koosta riippuen.

Vapaavalinnainen kuorrutus

Browniet voi kuorruttaa millä tahansa kuorrutteella. Tapahtumakuorrutuksena oli liotetuista ja blendatuista cashew-pähkinöistä, tofutti-tuorejuustosta, kookoskermasta ja tomusokerista tehty massa, joka värjättiin punajuuren keitinveden tipalla. Tuttujen porkkanakakku-reseptien kuorrutukset sopivat hyvin myös tämän leivoksen kuorruttamiseen. Lopuksi päälle voi ripotella esim. kuivattuja marjoja, suklaahippuja tai nonpparelleja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti