keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Grilli kuumaksi juhannusta varten!

Vegaaniliiton Tampereen paikallisryhmä järjesti keskiviikkona 22.6. grillausmaistiaisten jakoa Tampereen Keskustorilla.

Tapahtuman Facebook-sivu keräsi 1500 kiinnostunutta ja paikalla kävi liki 1000 uteliasta maistamassa seitanribsejä ja soijawingsejä. Päivä oli aurinkoinen, Keskustori kuhisi ohikulkijoita ja juhannusvalmistelut olivat kaikkien ajatuksissa. Otollinen päivä siis juhannusvinkkien tarjoiluun. Toivottavasti kävijät saivat hyviä ideoita viikonlopuksi!

Jopa 1000 kiinnostunutta maistelijaa kävi maistiaisissa.
Kuva: Marjo Niemenmaa







VEGAANIN "HOT WINGS"
(muokattu alkuperäisestä ohjeesta: http://yrttipurkki.blogspot.fi/2012/02/vegaanin-hot-wings.html)

Chilikastike:

Texas Pete -chilikastiketta
Sulatettua margariinia tai esim. oliiviöljyä

Sekoita ainekset.

Soijaleikkeet:

parisenkymmentä soijaleikettä
soijakastiketta

2-3 rkl soijakastiketta
2 tl savupaprikajauhetta
1,5 dl jauhoja
1-3 valkosipulinkynttä
Texas Pete -chilikastiketta

Keitä soijaleikkeitä hetki kasvisliemessä kunnes ovat pehmeitä. Puristele leikkeistä pois ylimääräinen vesi, jotta ne eivät jää löysiksi ja veteliksi.

Sekoita leikkeisiin lisää soijakastiketta, hieman savuaromia, jauhot, murskatut valkosipulinkynnet sekä lisää Texas Pete -chilikastiketta. Laita kaikki muovipussiin jääkaappiin tunniksi tai yön yli.

Dippaa ja pyörittele soijaleikkeet chilikastikkeessa ja joko paista leikkeet uunissa tai grillissä.

Uunissa: Nosta leikkeet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 250 asteessa noin 20 minuuttia, jonka puolivälissä leikkeet voi kääntää ja laittaa uunin grillivastukselle. Tämä aika ei ole ihan tarkka, joten kannattaa tarkkailla tilannetta. Uunissa voi samalla paistaa esim. lohkoperunoita, jotka sopivat mainiosti näiden "siipien" lisukkeiksi.

Grillissä: Laita leikkeet grilliin ja käännä kunnes pinta on rapea molemmilta puolilta.


Edessä: soija'wingsit'. Takana: seitan'ribsit'.
Kuva: Marjo Niemenmaa



Grilli kävi kuumana koko iltapäivän. Valmistumassa Vegaanin Hot Wingsejä.
Kuva: Marjo Niemenmaa
  


Seitanribsit (4:lle)
Alkuperäinen ohje täältä:http://blog.fatfreevegan.com/2007/05/barbecued-seitan-ribz.html

Kuivat aineet:
2,5 dl gluteenijauhoa
2 rkl oluthiivahiutaleita
2 tl savupaprikajauhetta
2 tl sipulijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta

Märät aineet:
1,8 dl vettä
2 rkl tahinia
1 rkl soijakastiketta
1 tl nestesavuaromia

Lisäksi
n. 2,5 dl lempi BBQ-kastikettasi.

1. Sekoita isossa kulhossa kaikki kuivat aineet. Sekoita toisessa kulhossa kaikki märät aineet. Kaada märät aineet kuivien aineiden joukkoon. Sekoita hyvin ja vaivaa noin 15–60 sekuntia.
2. Laita taikina öljyttyyn uunivuokaan (n. 20 cm x 20 cm) ja levitä tasaisesti. Leikkaa taikina veitsillä ensin kahdeksaan osaan poikittain ja sitten pitkittäin kahteen osaan, eli yhteensä tulee 16 palaa.
3. Paista 180-asteisessa uunissa n. 25 min. Ota ribsit uunista ja tee viillot kevyesti uudestaan jokaiseen palaan, mutta ei läpi asti, koska ne ovat helpompi siirtää yhtenäisenä. Levitä toiselle pinnalle BBQ-kastiketta ja laita grilliin ritilälle kastikepuoli alaspäin. Levitä toiselle puolelle kastiketta. Grillaa molemmilta puolilta, kunnes ribsit ovat kauniin väriset.
4. Leikkaa ribsit paloiksi ja tarjoile.

Jos haluat paistaa uunissa, tee näin:
Ensin paista 25 min ilman kastiketta. Sitten laita pinnalle kastiketta ja käännä sen. Levitä toiselle puolellekin kastiketta ja jatka paistamista n. 10-20min, kunnes kastikkeesta tulee paksumpi ja hiukan karamellisoitunut, mutta ei kuitenkaan palanut. Leikkaa ribsit paloiksi ja tarjoile.


Mehukkaat ribsit grillissä, nam!
Kuva: Marjo Niemenmaa

Ribsit valmiina katoamaan parempiin suihin!
Kuva: Marjo Niemenmaa


 Wingsien juustokastike syntyi kaura-fraichesta (esim Yosa tai Oatly) ja samassa suhteessa sekoitetusta Sheesen Blue Style -soijajuustosta. Lisää makusi mukaan vielä esimerkiksi suolaa ja valkoviinietikkaa.

Hyvää juhannusta kaikille!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti