Facebookista televisioon ja suomalaisiin ruokapöytiin
Facebookin Sipsikaljavegaanit- ryhmä on ollut yksi suomalaisen vegaanivaikuttamisen merkkipaaluja. Ryhmä nauttii suursuosiota, ja sillä on jo lähes 30 000 jäsentä. Mukaan ovat tervetulleita niin sekasyöjät, kasvissyöjät kuin vegaanitkin. Ryhmä toimii aktiivisesti, sen tarkoituksena on kuvata tapoja valmistaa mahdollisimman täyteläistä vegaaniruokaa. Täyteläinen tarkoittaa tässä yhteydessä mahdollisimman rasvapitoista, herkullista, ja mahdollisuuksien mukaan myös helppotekoista. Suolaiset sipsari-annokset eivät kaihda suolaisuutta, makeat saavat makeannälän sammumaan loppuviikoksi (tai seuraavaan Arnolds-matkaan asti).
Syynä ilmiön suosioon on arvuuteltu olevan perinteisten vegaaniruoka-myyttien murtamisessa: vegaaninen ruoka on muutakin kuin ituja, maustamatonta tofua ja vähärasvaisuutta. Ihastusta mediassa ja myös Tampereen sipsareissa on herättänyt sipsareiden ruoka- ja kehopositiivisuus. Ryhmässä kaikenlainen "terveellisyyteen" viittaaminen, syyllistäminen ja turha eettinen keskustelu on kiellettyä. Vegaaninkin täytyy nauttia ruoasta ilman syömisensä jatkuvaa analysointia. Vuonna 2016 MoonTv kiinnostui ilmiöstä, ja kiersi suomalaisten Sipsareiden kodeissa testaamassa hyväksi todettuja vegaanireseptejä.
Tampereen paikalliset aktiivit ovat myös huomioineet ilmiön, ja päättivät järjestää Sipsari-nyyttärit harrastajien kesken. Suunnitelmissa oli viettää rento sunnuntai nauttien kanssasipsareiden herkkusuosituksista ja Moon Tv:n Sipsarit-realitysarjan arkistoista.
Sipsariravintokolmion perusta: Vihis

Aikansa hitiksi on muodostunut vegaaninen einestuote, kasvispiirakka eli vihis, jota valmistaa Hoviruoka. Hoviruoka on ollut mukana Sipsarit-sarjan tuottamisessa, ja lähti ystävällisesti mukaan myös Tampereen sipsaritempaukseen. Kävijöitä vinkattiin etukäteen tuomaan lahjoitettuihin vihiksiin lempitäytteitään, jolloin niitä pystyi tuunaamaan itse. Illan mittaan tuunauspöytä täyttyi punajuuri- ja X-tramajoneeseista, jalopenoista, vegaanisista juustoista, iduista, leikkeleistä ja kastikkeista.
Facebookin Sipsikaljavegaanit- ryhmä on ollut yksi suomalaisen vegaanivaikuttamisen merkkipaaluja. Ryhmä nauttii suursuosiota, ja sillä on jo lähes 30 000 jäsentä. Mukaan ovat tervetulleita niin sekasyöjät, kasvissyöjät kuin vegaanitkin. Ryhmä toimii aktiivisesti, sen tarkoituksena on kuvata tapoja valmistaa mahdollisimman täyteläistä vegaaniruokaa. Täyteläinen tarkoittaa tässä yhteydessä mahdollisimman rasvapitoista, herkullista, ja mahdollisuuksien mukaan myös helppotekoista. Suolaiset sipsari-annokset eivät kaihda suolaisuutta, makeat saavat makeannälän sammumaan loppuviikoksi (tai seuraavaan Arnolds-matkaan asti).
![]() |
Gaëlle Thomas katselemassa kiinnostuneena yhdyshenkilö Idan ja sipsarivastaava Marikan pöytätyöskentelyä. Kaikki blogin kuvat: Jesse Marhia |
Syynä ilmiön suosioon on arvuuteltu olevan perinteisten vegaaniruoka-myyttien murtamisessa: vegaaninen ruoka on muutakin kuin ituja, maustamatonta tofua ja vähärasvaisuutta. Ihastusta mediassa ja myös Tampereen sipsareissa on herättänyt sipsareiden ruoka- ja kehopositiivisuus. Ryhmässä kaikenlainen "terveellisyyteen" viittaaminen, syyllistäminen ja turha eettinen keskustelu on kiellettyä. Vegaaninkin täytyy nauttia ruoasta ilman syömisensä jatkuvaa analysointia. Vuonna 2016 MoonTv kiinnostui ilmiöstä, ja kiersi suomalaisten Sipsareiden kodeissa testaamassa hyväksi todettuja vegaanireseptejä.
Tampereen paikalliset aktiivit ovat myös huomioineet ilmiön, ja päättivät järjestää Sipsari-nyyttärit harrastajien kesken. Suunnitelmissa oli viettää rento sunnuntai nauttien kanssasipsareiden herkkusuosituksista ja Moon Tv:n Sipsarit-realitysarjan arkistoista.
Sipsariravintokolmion perusta: Vihis

Aikansa hitiksi on muodostunut vegaaninen einestuote, kasvispiirakka eli vihis, jota valmistaa Hoviruoka. Hoviruoka on ollut mukana Sipsarit-sarjan tuottamisessa, ja lähti ystävällisesti mukaan myös Tampereen sipsaritempaukseen. Kävijöitä vinkattiin etukäteen tuomaan lahjoitettuihin vihiksiin lempitäytteitään, jolloin niitä pystyi tuunaamaan itse. Illan mittaan tuunauspöytä täyttyi punajuuri- ja X-tramajoneeseista, jalopenoista, vegaanisista juustoista, iduista, leikkeleistä ja kastikkeista.
![]() | ||||||||
Taustalla tuotantoteknikko ja vapaaehtoistoiminnan avustaja Daniel Preiss.
Reseptiesittelyssä: Erämökkipurilaiset
Murenna Tempeh kulhoon hienoksi muruksi. Lisää jauhot, siirappi, margariini, maapähkinävoi, kasvisliemijauhe, nestesavu ja mausteet. Sekoita kunnes taikina on kiinteää ja muotoile haluamasi kokoisiksi pihveiksi.225g maustamatonta tempehiä |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti