sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Lihaton Lokakuu maistui Keskustorilla 19.10!


Lihaton Lokakuu on kampanja, joka sai alkunsa Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Straniuksen haastettua Docventures-sarjan Riku Rantalan kokeilemaan lihattomuutta yhden kuukauden ajan. Lihattomassa Lokakuussa lopetetaan lihansyönti, tai vähennetään sitä kuukauden ajaksi. Facebookissa haaste keräsi noin 30 000 osallistujaa ja 86 000 jakoa. Se myös palkittiin Animalian toimesta vuoden 2013 eläinsuojelutekona. Vetäjät arvioivat, että yksittäisen ihmisen lihankäytön lopettaminen kuukaudeksi säästäisi jopa 6,5 kiloa lihaa ja 45 500 litraa vettä.
Eläinten ja ympäristön hyvinvoinnin lisäksi kokeilijan terveys kiittää lihan käytön vähentämisestä: suomalainen syö päivässä keskimäärin yli 200g lihaa päivässä, kun syöpäjärjestöt arvioivat riskirajaksi 300g lihaa viikossa.

Jo siis ajoittainen lihankäytön vähentäminen: lihaton päivä, viikko tai kuukausi kannattaa tilastojenkin valossa. Mutta mitä vegaani sitten syö? Mm. Vegaaniliiton sivuilta löytyy hyvin tietoa proteiinin, raudan ja B-vitamiinin korvaamisesta kasviperäisesti. Tämän onnistumista puoltavat myös viralliset ravitsemussuositukset. Palkokasvit, vehnäproteiini- ja soijatekstuurivalmisteet, pähkinät ja siemenet ovat olleet vegaanisia aina, mutta viime vuosien hittituote ovat olleet lihaa muistuttavat valmiit vegaanituotteet, joiden kysyntä ja tarjonta on suurempaa kuin koskaan.
'

Lihaton Lokakuu maistui sekasyöjillekin

Hot soy-wings
Tampereen Lihattoman Lokakuun viettäjät ja viattomat ohikulkijat saivat kokea jymy-yllätyksen, kun syksyisenä iltapäivänä Keskustorille oli pystytetty teltta vihrein banderollein. Kiinnostuneita alkoi valua teltalle jo ennen maistiaispisteen avaamista. Tarjolla oli paksu nippu tietoa Vegaaniliitosta, vegaanisen ruokavalion koostamisesta ja erilaisista lihankorvikkeista.
Vapaaehtoiset vegaanikokit Mami Mizukawa, Nea Nurmi ja Minna Honkamäki olivat valmistaneet tamperelaisille maistiaisia hyväksi havaitsemistaan resepteistä:”hot wingseistä”, chorizosta ja seitanjoulukinkusta.
Näistä soijaleikepohjaiset hot wingsit loppuivat ensimmäisinä, koska Tampere on tunnetusti Wings-kaupunki. Wingseistä oli valmistettu myös gluteeniton versio, ja ne tihkuivat mehevyyttä, BBQ-henkeä ja lämmittävän mausteista makumaailmaa. Wingsit olivat juhannusmaistatuksemme hitti, tällöin ne tarjottiin tiriseväksi grillattuina kera kaurafraichesta ja vegaanisinihomejuustosta tehdyn dipin. Vegaanisiipeilijät suosittelevat kokeilun arvoiseksi myös sricacha-majoneesia, Wings-kastiketta tai muita vegaanisia kastikkeita.Wingsien ohje Yrttipurkki -blogista.


Seitanjoulukinkku
Jouluseitankinkku oli tikku, johon usea varttuneempi maistaja tarttui ensimmäisenä koska ”Tämä ei ainakaan näytä tuliselta”. Perinteinen seitanpaisti oli saanut kruunukseen korppujauhoista ja sinapista tehdyn hunnun, ja koristeltu vielä extra-tujauksella sinappia. Lämmin maku ja murea rakenne muistuttivat todella sitä eläinperäistä edeltäjäänsä, jota jouluaattoyönä ladottiin jääkaapista limpun päälle sinapin kera. Joskin kevyemmältä ja paremmalta. Kiinnostusta herätti seitan eli vehnäproteiini, joka oli monelle uusi tuttavuus. Seitanin valmistus jännittää monia vegaanejakin, vaikka prosessi on yksinkertainen. Seitan vaatii paljon makuja ja laadukasta öljyä saavuttaakseen ansaitsemansa tuloksen ja tekstuuria parantaa gram- eli kikhernejauho. Seitanpaistin ohje löytyy mm. kirjasta Yllin kyllin herkkuja isolle ja pienelle joukolle (Inna Somersalo), mutta se jaettiin muiden reseptien tapaan myös maistatuksen Facebook-sivulla.

Porlammi-Chorizo-tapakset
 
Chorizo-vegemakkaroiden ohje on suomennettu vapaasti blogista Allotment2kitchen. Se oli kinkun tapaan myös vehnäproteiinipohjainen, mutta makumaailma hehkui espanjan lämpöä, valkosipulia ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Espanjalaiseen tapaan makkarat tarjottiin tapas-henkisesti tikuista, joissa ne saivat kumppanikseen Lihaton Lokakuu-yhteistyöhön lähteneen Porlammin Vegejuuston.


Lihatonta lokakuuta tukemassa Porlammi ja Tzay

Lihan lisäksi ihmiset usein mainitsevat juuston olevan vaikein asia, josta luopua. Tätä uskomusta lähti kanssamme yhteistyössä murtamaan ensimmäinen suomalainen vegaanijuusto Porlammilta.
Vegaaniset juustonkorvikkeet nauttivat suursuosiota, ja maailmalta on tuotu jo fetan, sinihomeen, cheddarin, parmesanin sekä pizzajuuston makuisia vegaanivalmisteita. Sosiaalinen media ja fanit ovat myös keksineet vegaanijuustoille omia nimiä, kuten vjuusto, vuusto tai Gary.

Porlammin kookospohjaisen vegejuuston tuotemakuina ovat maustamattoman lisäksi chili, jota Tampere sai maistettavakseen. Juustossa on maidottomuuden lisäksi monta ton-päätettä: se on myös gluteeniton, soijaton ja geenimuuntelematon. Porlammi sai palautetta hyvästä koostumuksesta, kotimaisuudesta, sekä miedosta chilin mausta. Moni oli myös kiinnostunut Porlammin sulavuudesta
.


Tzay-pyörykät

Uutuustuote-Tzay on GMO-vapaasta ja sertifioidusta soijasta valmistettu lisäaineeton ja gluteeniton kasviproteiinituote. Riddenheimsin Tzay on ollut ruotsalaisten suosikki jo vuodesta 2002, mutta kantautuu suomen markkinoille Atrian lanseeraamana vasta tänä syksynä. Tzay-tuotteet myydään kypsänä pakasteena, mutta lämmitys antaa tuotteelle lisää mehevyyttä. Vaihtoehtoina ovat 20 kappaleen pyörykkäpakkaukset, tai 8 kappaleen valmiit grillivartaat. Maistatusta varten tzayt paistettiin pannulla, ja niiden päälle ripoteltiin korianteria ja sweet chili-kastiketta.

Tzayt saivat Tampereella hehkutusta, niiden aasialaisvivahteinen makumaailma ihastutti maistajia. Inkivääri ja chili maistuivat juuri sopivan lämmittävästi, ja tuotteet voisi hyvin kuvitella vaikka tortillan tai nuudeliwokin osana. Vegaaniliittolaiset ottivat haasteen vastaan, ja aikovat testata Maailman Vegaanipäivän pop up-juhlakahvion tarjonnassa niin Porlammin sulavuutta kuin Tzayn käyttöä!



Kuvannut: Jesse Marhia

Iltapäivän aikana maistatettiin yli tuhat maistiaista kasviperäisistä tuotteista. Lihaton lokakuu lähenee loppuaan, mutta vegaanisen haasteen voi ottaa vastaan milloin vain. Tammikuussa vietetään perinteisesti vegaanihaastetta, jossa haastettu saa itselleen tuutorin ja päivittäisen tietopaketin yhden kuukauden ajan. Vegaanihaasteeseen tai tuutoriksi ryhtymisestä tietoa Vegaanihaasteen sivuilla.
Vegaaniliitto kiittää keskustorilaisia ylistävistä kommenteista ja palautteesta, palaamme jälleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti