Lauantaina 8.10.2016 Vegaaniliitto Etelä-Pohjanmaa järjesti
Seinäjoen Nuorisokeskuksella avoimen ja maksuttoman kokkauskurssin. Yhdeksän
henkeä kokoontui tuolloin Nuorisokeskuksen kahvioon valmistamaan kolmen
ruokalajin päivällisen. Mukana oli niin uusia kasvoja kuin Vegaaniliiton
paikallistoiminnassa pidempäänkin olleita.
![]() |
Vegaanisen kokkauskurssipäivän yhteydessä oli mahdollisuus ottaa mukaan sponsoroiden ja Vegaaniliiton tarjoamia esitteitä ja antaa lahjoituksia Tuulispään Laidunkeräykseen. |
Kokkausta pohjusti miniluento
Kokkauskurssin teemana oli soija. Kurssin päätavoitteena
oli antaa vinkkejä ja opastusta etenkin soijarouheen maustamiseen. Soijarouhe
kun helposti jää turhan mauttomaksi, jos sitä maustetaan samoilla
maustemäärillä kuin esimerkiksi lihaa.
Päivän aluksi Vegaaniliitto Etelä-Pohjanmaan yhdyshenkilö
Nina Ilmaniemi jakoi tekemänsä reseptikoosteen kaikille osallistujille.
Reseptivihosta löytyi päivän pääruuan eli makaronilaatikon lisäksi
soijarouhereseptit myös ruskealle kastikkeelle ja lasagnelle, sekä
jälkiruokaohje soijavispipohjaiselle suklaamousselle.
Ennen ruuanlaittoon siirtymistä Nina piti pienen luennon
Vegaaniliitto Etelä-Pohjanmaan toiminnasta ja vegaanisesta ravitsemuksesta.
PowerPoint-esityksessään Nina esitteli myös reseptit, joita kurssilla kohta
lähdettäisiin toteuttamaan.
Ruuanlaitto alkakoon
![]() |
Kokkaus startattiin alkupalojen valmistelulla. |
Alkupaloiksi valmistettiin tomaatti-kurkku-punasipuli-basilikasalaatti.
Salaatti nautittaisiin paprikalla höystettyjen Linkosuon sponsoroimien
Väinämöisen palttoonappien ja gluteenittomien hapannappien kanssa. Leipänappien
levitteiksi oli tarjolla Sheesen Garlic & Herb sekä Sweet Chilli tuorejuustoja.
Juustot kokkauskurssille sponsoroi Ecolink Oy.
Samaan aikaan salaatin valmistuksen kanssa laitettiin
alulle myös soijarouhe-makaronilaatikot. Tavallisen kauramaito- ja kaurakermapohjaisen
makaronilaatikon lisäksi valmistettiin pienempi gluteeniton makaronilaatikko,
joka kostutettiin soijamaidolla ja soijakermalla. Soijarouheen sponsoroi
Vitaseege ja Plantin kauramaidot ja -kermat sekä muitakin ruoka-aineostoksia sponsoroi Kavli Oy.
Makaronilaatikon valmistus aloitettiin sipulin
pilkkomisella. Kurssilla tuli huomattua, että sipulin pilkkomistyylejä on yhtä
monia kuin on pilkkojia. Sipulikyynelten kuivuttua ja sipulisilppujen tultua
kuullotetuiksi pannuilla, lisättiin sekaan soijarouheet ja mausteet.
![]() |
Levyillä makaroneja keittymässä ja soijarouhetta maustumassa |
Nina johti kokkausta ja ohjeisti, että soijarouheeseen on
hyvä laittaa paitsi runsaasti maustetta, myös reilusti rypsiöljyä. Soijarouhe
on luonnostaan rasvatonta, joten jos soijarouheella korvaa esimerkiksi
reseptissä ilmoitetun lihan, öljyä voi huoletta lorauttaa enemmän kuin mitä
alkuperäisessä reseptissä ohjeistetaan. Ja kuten vegaanisilta
ravitsemusluennoilta on voinut jäädä mieleen, on rypsiöljy ideaalinen rasva
ruuanlaitossa. Rypsiöljy sisältää ihmiselle välttämättömiä Omega 3- ja
6-rasvahappoja juuri sopivassa suhteessa.
Soijarouhepaistoksiin lisättiin vedet ja samalla levyt
sammutettiin. Soijarouhe oli kypsää makaronilaatikkoon siinä vaiheessa, kun
kaikki vesi oli imeytynyt. Tämä antoi kurssilaisille oivalluksia: tosiaan,
soijarouhetta ei tarvitsekaan keittää erikseen, vaan veden voi imeyttää siihen
paistamisen yhteydessä. Veden imeyttäminen soijarouheeseen pannulla nopeuttaa
ruuanlaittoa, tekee soijarouheesta läpikotaisin maukkaampaa ja voi vähentää
tiskimäärääkin.
![]() |
Gluteenittoman makaronilaatikon kokkausta |
Kypsät soijarouheet sekoitettiin keitettyjen ja öljyttyjen
makaronien kanssa ja kaadettiin vuokiin. Päälle valutettiin kasviskermalla ja
jauhoilla täyteläistetty soija/kauramaitoseos.
Sitten makaronilaatikot saivat
levätä uunissa 50 minuuttia.
Vispilät sauhuten jälkiruuan kimppuun
Kun gluteeniton ja tavallinen makaronilatikko tirisivät
uunissa, vispattiin Alpron soijakermaa vaahdoksi suklaamousse-jälkiruokaa
varten. Samaan aikaan kattilassa oli sulamassa levyllinen tummaa suklaata. Kun
soijakermavaahto oli täyteläisen kuohkeaa, mukaan kaadettiin juokseva suklaa ja
pari teelusikallista vaniljasokeria.
![]() |
Suklaasula + Alpron Vispi = Mousseunelma |
Komeus vispattiin suklaiseksi vaahdoksi,
joka jaettiin annoksiin. Yhdestä purkillisesta Alpron vispiä sai noin viisi
annosta suklaamoussea. Kun annokset olivat valmiita, ne laitettiin jääkaappiin
jähmettymään.
Sitten syömään!
![]() |
Alkupaloiksi rouskutettiin Sheesellä ja paprikalla kuorrutettuja Palttoonnappeja ja basilikaista tomaattisipulisalaattia. |
Kun ruokien valmistelut oli hoidettu, saatiinkin jo siirtyä
alkupalojen pariin. Väinämöisen palttoonnapit ja salaatti maistuivat
ruuanlaittajille. Moni pääsi maistamaan Sheesen levitteitä ensimmäistä, mutta
tuskin viimeistä kertaa. Sheese teki vaikutuksen maullaan myös sellaisiin, joita
eivät vegaanijuustot yleensä ole innostuneet.
Aika kului jutustellessa ja syödessä siivillä ja kohta
aterimet päästiin upottamaan höyryäviin makaronilaatikkoihin.
![]() |
Makaronilaatikot valmiina kauhottaviksi! |
Makaronilaatikon
makua kehuttiin neutraaliksi: se kelpaisi varmasti myös lapsille ja sellaisille,
jotka vierastavat voimakkaita mausteita. Mausteisemmista ruuista nauttivat
voivat puolestaan terästää reseptiä runsaimmilla mausteilla. Seuraava
makaronilaatikon ohje onkin niin sanottu perusresepti, jota voi tuunata oman
maun ja syöjien mieltymysten mukaiseksi.
Soijarouhe-makaronilaatikko
1 iso sipuli
½ dl rypsiöljyä paistamiseen
2 dl soijarouhetta
1 rkl paprikajauhetta
2 rkl soijakastiketta (tai 1rkl soijakastiketta + 1tl
grillausmaustetta)
½ tl valkopippuria
1 dl vettä soijarouheen turvottamiseen
5 dl makaronia
1 kasvisliemikuutio makaronien keitinveteen
½ dl rypsiöljyä makaronilaatikon sekaan
6 dl kaura- tai soijamaitoa
2 dl kaura- tai soijakermaa
3rkl vehnäjauhoja
1. Silppua sipuli ja kuullota sitä paistinpannulla
rypsiöljyssä pari-kolme minuuttia. Lisää sekaan soijarouhe, paprikajauhe ja
valkopippuri (sekä grillausmauste) ja paista seosta käännellen hetken aikaa.
Lisää soijakastike ja sekoita. Lisää lopuksi vesi ja sammuta levy. Soijarouhe
on valmista, kun kaikki vesi on imeytynyt.
2. Keitä makaronit ohjeen mukaan ja kaada vesi pois.
Sekoita soijarouhe-sipuliseos sekä ½ dl rypsiöljyä makaronien joukkoon.
3. Sekoita kulhossa maito ja kerma ja sekoita vispilällä
jauhot nesteeseen.
4. Laita makaroni-soijarouheseos uunivuokaan ja kaada
maitoseos päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 50 minuuttia. Anna vetäytyä n.
5 minuuttia ennen syömistä.
![]() |
Maukasta vegaanista arkiruokaa |
Viimeinen ruokalaji kruunasi makeudellaan kokkauspäivän
Jälkiruuaksi nautittiin jääkaapissa sopivaksi viilentynyttä
suklaamoussea. Suklaamoussen kyljessä juotiin kuumaa kahvia tai teetä. Moussen
päälle sai ripotella Marianne Crush-karkkirouhetta. Rouskuva minttusuklaa sopi
suklaamousseen erinomaisesti, antaen sille suutuntumaa ja raikkautta.
![]() |
Mousset annosteltuina, enää Mariannerouheet puuttuvat! |
Moussen syöminen innoitti osallistujat keskustelemaan siitä,
miten helppoa suklaamoussen valmistaminen on ja miten nopeasti siitä saa tehtyä
esimerkiksi kakkuja. Mousseen sopisivat hyvin myös marjat ja muut lisäkkeet.
Kokkauspäivän jälkimainingit
Kokkauskurssin jälkeen yksi osallistuja oli kokeillut tehdä
soijarouheesta Ninan antamalla reseptillä lasagnen ja se oli onnistunut
loistavasti. Kävikin niin, että kokkauspäivä ei tarjonnut pelkkää
ruuanvalmistusoppia, vaan se toimi myös paikkana jossa saatiin keskustella
vegaaniruuista ja niiden valmistamisesta.
Kokkauskurssipäivän yksi anti olikin se, että osallistujat
saivat inspiraatiota kokata soijarouheesta tai Alpron vispistä uudenlaisia,
mutta helppoja herkkuruokia.
Kiitokset vielä kokkauspäivän mahdollistaneille
sponsoreillemme: Kavli Oy:lle, Vitaseegelle, Linkosuolle ja Ecolink Oy:lle!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti