perjantai 21. lokakuuta 2016

Kraftivismi: pehmeämpää aktivismia Tamperelaisittain


Lokakuun koleudessa vietettiin lämmittävää Kraftivismi-teemailtaa, joka keräsi Tampereen toimistolle kymmenkunta käsitöistä innostunutta. Ilta oli useimpien Vegaaniliiton tapahtumien tavoin kaikille avoin ja maksuton, ja olikin ilostuttavaa nähdä paikalla paljon aiheesta kiinnostuneita. Osa oli jo aiemmin Vegaaniliiton toiminnassa aktiivisesti olleita, mutta mukana oli myös uusia tutustujia.
Paikalla oli kraftivismiharrastaja Minna Jaakola kertomassa toiminnasta ja sen muodoista. Jaakola oli myös tuonut esiteltäväksi erilaisia opaskirjoja ja omia töitään.

Vetäjä Minna Jaakolan kantaaottava ristipistotyö

 Mikä kraftivismi?

Kraftivismi on kantaaottavaa tai vaikuttavaa taidetta, jonka väylänä ovat useimmiten käsityöt. Sanassa yhdistyvät termit "Crafts" ja "Activism", käsitteen on kehittänyt Patsy Greer 2000-luvun alussa. Laajempaa suosiota kraftivismi alkoi saada Sarah Corbettin 2008 perustetaman Craftivist Collectiven myötä.

Kraftivismin perimmäisenä tarkoituksena on olla aktivismin "pehmeä muoto". Se ei halua syyllistää katsojaansa, ei vaikuttaa aggressiivisin keinoin, ei tuputtaa ideologiaansa. Muotoina ovat kaikki käsityön tai askartelun muodot. Sitä voi esiintyä katutaiteena missä vain, tai esimerkiksi kantaaottavina tuotteina kuten hihamerkkeinä. liinavaatteina, avaimenperinä.. Oikeastaan millaisena vain. Käsitöitä voi myös tehdä avoimen ympäristötaiteen lisäksi hyväntekeväisyysmyyntiin tai esimerkiksi suoraan apua tarvitseville. Tästä esimerkkinä solidaarisuussilmukat-verkosto, joka
lahjoittaa lämpimiä neuleita Libanonin pakolaisleireissä asuville lapsille ja tukee Baalbekin neulepiiriä.

Illan kraftivismimentorina toiminut Minna Jaakola kuvaa harrastusta seuraavin sanoin:
"Käsityöaktivismissa yhdistyy käsityö ja aktivismi (craft + aktivism = craftivism). Teoksia voi tehdä vaikka mistä materiaalista ja monenlaisilla tekniikoilla, mutta yleisimpiä ovat tekstiiligraffitit, erityisesti neulegraffitit. Neulegraffiti on monipuolinen ja positiivinen tapa viestiä: teos voi olla kantaaottava, informatiivinen, herättää ajatuksia, naurattaa tai kaunistaa ympäristöä (ja parhaimmillaan kaikkia näitä samaan aikaan!). Lisäksi käsityön tekeminen ottaa aikansa ja tehdessä ehtii pohtia teoksensa viestiä monelta kantilta. Itse koen että käsityön tekeminen itsessään auttaa ajatuksia eteenpäin ja tuo tekemisen iloa ja hyvää oloa. Käsityöaktivistin kaupunkiympäristöön asettama teos voi pysäyttää löytäjänsä miettimään teoksen viestiä eri lailla kuin perinteisemmät aktivismin keinot. "

Väriloistoa.
 Paikan päälle oli varattu hieman tarvikkeita neulomiseen (lankaa, neulepuikkoja), virkkaamiseen (virkkuukoukkuja), ristipistoiluun (muliinilankoja, aida-kangasta, neuloja) ja vapaaseen kirjomiseen (värillisiä ja kuviollisia kankaita). Kraftivismi-iltoihin saa myös tuoda omia töitään ja tarvikkeita. Illan aikana kokeiltiin eri tekniikoin käsitöitä, esimerkiksi ristipistokirjontaa ei ollut moni ennen kokeillut. Tämän rauhallinen tahti yllätti kokeilijat, ja sai pohtimaan kuinka työlästä haastavimpien töiden teko onkaan ollut. Toisaalta käsityöt uppouttavat tekijänsä maailmaansa, jolloin aika kuluu usein siivillä.

Taustalla pop up- Kraftivisminäyttely!

Gluteenittomat kaurakeksit voi päällystää hillolla, ja ne sopivat erinomaisesti kuuman teen ja neuletyön kera nautittaviksi!

Tamperen kraftivismi-illassa keskusteltiin myös yleisesti paikallistoiminnasta, ohessa kuhistiin hieman seuraavan päivän tori-maistiaisjaon järjestelyistä. Lisäksi keskusteltiin mm. käsitöiden rentouttavasta vaikutuksesta, toiminnan näkymisestä paikallisessa katukuvassa, lupa-asioista (millaisia töitä saa kiinnittää ympäristöön, miten ja mihin) sekä miten vegaaniaktiivit voisivat vaikuttaa elämäntapansa levittämiseen positiivisesti taiteen keinoin. Alustavana ideointina suunniteltiin toteuttaa Vegaaniliiton joulumyyntituotteeksi itsetehtyjä Rescue-possuja, joiden tuotto kohdistettaisiin hyväntekeväisyyteen. Projektin tueksi perustettiin oma kraftivismiryhmä jonka toimintaan Tampereella ovat kaikki tervetulleita!
Käsityö-aktivismi voi ottaa kantaa.. tai vain ilostuttaa ja kaunistuttaa ympäristöä! Mallia näyttää Jaakolan pirteä virkkuu-pupu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti