sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Vegaaninen ravitsemusluento Seinäjoella 30.8.2016


Elokuun loppupuolella eteläpohjalaiset saivat tilaisuuden tutustua vegaanisen ravitsemuksen koostamiseen, kun Vegaaniliitto Etelä-Pohjanmaa järjesti kaikille avoimen ravitsemusluennon. Kuutisenkymmentä kiinnostunutta kuulijaa kokoontui Seinäjoen Kaupunginkirjaston saliin kartuttamaan tietoa ja keskustelemaan vegaaniruokavaliosta.


Luennoitsijana oli Vegaaniliiton ravitsemusvastaavanakin toimiva Terveystieteiden Maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti Lotta Pelkonen.Lotta Pelkonen aloittelemassa vegaaniravitsemusta käsittelevää luentoaan

Monipuolista tietoa vegaaniravinnosta


Vegaaniliiton Etelä-Pohjanmaan yhteyshenkilö Nina Ilmaniemi avasi luentotilaisuuden kertomalla Eläinsuojelukeskus Tuulispään laidunkeräyksestä.
Luennon yhteydessä yleisöllä oli mahdollisuus antaa lahjoituksia keräyslippaaseen, jonka tuotot ohjattaisiin Tuulispäälle lisälaiduntilan ostamista varten.
Vegaaniliitto Etelä-Pohjanmaa on hankkinut avustuksia Tuulispään Laidunkeräykseen myös muissa tapahtumissaan.Nina Ilmaniemi lämmitteli ravitsemusluentoa kertomalla Eläinsuojelukeskus Tuulispään Laidunkeräyksestä, johon yleisö sai halutessaan osallistua paikan päällä.
Itse ravitsemusluennolla käytiin läpi vegaanisen ruokavalion kulmakiviä. Pelkonen esitteli erilaisia ruokaympyröitä ja -kolmioita, joiden avulla terveellisen ja monipuolisen kasvipohjaisen ruokavalion perusteet oli helppo sisäistää.

Luennolla käsiteltiin esimerkiksi vegaanille tärkeimpiä vitamiineja ja proteiineja. Kävi selväksi, että vegaanin on mahdollista saada monipuolisesti koostetusta ruokavaliosta kaikki tarvittavat ravinteet, kunhan B12-vitamiini ja D-vitamiini muistetaan napata purkista.


Seinäjoen Kaupunginkirjaston Jaaksi-sali täyttyi innokkaasta yleisöstä, joka ei arkaillut esittää kysymyksiä

Yleisössä oli kaikenlaisia ihmisiä nuorisosta eläkeläisiin. Kuulijat syvensivät luentoa kysymyksillään ja ilmapiiri oli avoin ja utelias. Yleisön parissa kysymyksiä heräsi muun muassa soijasta, kalsiumista ja D-vitamiinista.

Koska luento tarjosi uutta tietoa myös konkarivegaaneille, oli se varmasti antoisaa kuunneltavaa myös niille, joille kasvipohjainen ruokavalio oli ennestään vieraampi.


Luennon jälkeen päästiin herkuttelemaan


Luennon jälkeen Pelkoselta oli mahdollista kysyä mieltä askarruttaneita ravintoon liittyviä kysymyksiä. Ravitsemusluennon päätyttyä puhujapöntön ääressä kävikin kuhina, kun monet luennolle osallistuneet piipahtivat keskustelemassa asiantuntijan kanssa.

 
Linkosuon tarjoamat Sheese-tuorejuustolla kuorrutetut palttoonapit kelpasivat yleisölle
Luento ei kuitenkaan tarjonnut tyydytystä ainoastaan tiedonnälkään: myös pikkunälkä sai kyytiä.

Puhujapöntön ympäristön lisäksi myös luentosalin reunalla oli säpinää, sillä siellä oli tarjolla sponsoreiden tarjoamia vegaanimaistiaisia. Värikäs ihmisjono kiemurteli kohti pöytiä, joihin oli katettu gluteenittomia hapannappeja ja Linkosuon tarjoamia Väinämöisen palttoonappeja. Napit oli voideltu Ecolink Oy:n tarjoamilla Sheesen tuorejuustolla. Sheesen valkosipulille ja yrteille maistuva levite teki ruisnapeista raikkaita pikkunaposteltavia. Sweet Chili-levite puolestaan antoi nappien makuun suuta ja mieltä lämmittävää ytyä.

Erityistä ihastusta ja kiinnostusta herätti Violifen savujuusto, jonka senkin Ecolink Oy oli sponsoroinut. Viinirypäleiden kanssa nautitut juustopalaset katosivat maistiaispöydältä nopeasti. Makeannälkäisille puolestaan oli tarjolla Ballerina-keksejä, gluteenittomia vadelmatäytekeksejä sekä Mehukatti-mehua.

Luennon jälkeen yleisö sai suolaisten herkkupalojen lisäksi myös sokerihampaan kolotuksen sammuttavia maistiaisia.
Kiitokset siis Ecolink Oy:lle ja Linkosuolle!

Sponsorit takasivat sen, että luennolta ei tarvinnut lähteä pois hiukovin mielin, ja myös sen, että yleisö pääsi kokeilemaan vegaanisia juustoja, moni mahdollisesti ensimmäistä kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti