Elokuun loppupuolella eteläpohjalaiset
saivat tilaisuuden tutustua vegaanisen ravitsemuksen koostamiseen, kun Vegaaniliitto
Etelä-Pohjanmaa järjesti kaikille avoimen ravitsemusluennon. Kuutisenkymmentä
kiinnostunutta kuulijaa kokoontui Seinäjoen Kaupunginkirjaston saliin
kartuttamaan tietoa ja keskustelemaan vegaaniruokavaliosta.
Luennoitsijana oli Vegaaniliiton
ravitsemusvastaavanakin toimiva Terveystieteiden Maisteri ja laillistettu
ravitsemusterapeutti Lotta Pelkonen.
Lotta Pelkonen aloittelemassa vegaaniravitsemusta käsittelevää luentoaan |
Monipuolista tietoa vegaaniravinnosta
Vegaaniliiton Etelä-Pohjanmaan yhteyshenkilö
Nina Ilmaniemi avasi luentotilaisuuden kertomalla Eläinsuojelukeskus Tuulispään
laidunkeräyksestä.
Luennon yhteydessä yleisöllä oli mahdollisuus antaa
lahjoituksia keräyslippaaseen, jonka tuotot ohjattaisiin Tuulispäälle
lisälaiduntilan ostamista varten.
Vegaaniliitto Etelä-Pohjanmaa on hankkinut avustuksia
Tuulispään Laidunkeräykseen myös muissa tapahtumissaan.
Nina Ilmaniemi lämmitteli ravitsemusluentoa kertomalla Eläinsuojelukeskus Tuulispään Laidunkeräyksestä, johon yleisö sai halutessaan osallistua paikan päällä. |
Itse ravitsemusluennolla käytiin läpi
vegaanisen ruokavalion kulmakiviä. Pelkonen esitteli erilaisia ruokaympyröitä
ja -kolmioita, joiden avulla terveellisen ja monipuolisen kasvipohjaisen
ruokavalion perusteet oli helppo sisäistää.
Luennolla käsiteltiin esimerkiksi vegaanille
tärkeimpiä vitamiineja ja proteiineja. Kävi selväksi, että vegaanin on
mahdollista saada monipuolisesti koostetusta ruokavaliosta kaikki tarvittavat ravinteet, kunhan B12-vitamiini ja
D-vitamiini muistetaan napata purkista.
Seinäjoen Kaupunginkirjaston Jaaksi-sali täyttyi innokkaasta yleisöstä, joka ei arkaillut esittää kysymyksiä |
Yleisössä oli kaikenlaisia ihmisiä
nuorisosta eläkeläisiin. Kuulijat syvensivät luentoa kysymyksillään ja ilmapiiri
oli avoin ja utelias. Yleisön parissa kysymyksiä heräsi muun muassa
soijasta, kalsiumista ja D-vitamiinista.
Koska luento tarjosi uutta tietoa myös
konkarivegaaneille, oli se varmasti antoisaa kuunneltavaa myös niille, joille
kasvipohjainen ruokavalio oli ennestään vieraampi.
Luennon jälkeen päästiin herkuttelemaan
Luennon jälkeen Pelkoselta oli
mahdollista kysyä mieltä askarruttaneita ravintoon liittyviä kysymyksiä. Ravitsemusluennon
päätyttyä puhujapöntön ääressä kävikin kuhina, kun monet luennolle
osallistuneet piipahtivat keskustelemassa asiantuntijan kanssa.
Luento ei kuitenkaan tarjonnut tyydytystä ainoastaan tiedonnälkään: myös pikkunälkä sai kyytiä.
Puhujapöntön ympäristön lisäksi myös
luentosalin reunalla oli säpinää, sillä siellä oli tarjolla sponsoreiden
tarjoamia vegaanimaistiaisia. Värikäs ihmisjono kiemurteli kohti pöytiä, joihin
oli katettu gluteenittomia hapannappeja ja Linkosuon tarjoamia Väinämöisen
palttoonappeja. Napit oli voideltu Ecolink Oy:n tarjoamilla Sheesen
tuorejuustolla. Sheesen valkosipulille ja yrteille maistuva levite teki
ruisnapeista raikkaita pikkunaposteltavia. Sweet Chili-levite puolestaan antoi
nappien makuun suuta ja mieltä lämmittävää ytyä.
Erityistä ihastusta ja kiinnostusta
herätti Violifen savujuusto, jonka senkin Ecolink Oy oli sponsoroinut.
Viinirypäleiden kanssa nautitut juustopalaset katosivat maistiaispöydältä
nopeasti. Makeannälkäisille puolestaan oli tarjolla Ballerina-keksejä,
gluteenittomia vadelmatäytekeksejä sekä Mehukatti-mehua.
Luennon jälkeen yleisö sai suolaisten herkkupalojen lisäksi myös sokerihampaan kolotuksen sammuttavia maistiaisia. |
Sponsorit takasivat sen, että
luennolta ei tarvinnut lähteä pois hiukovin mielin, ja myös sen, että yleisö
pääsi kokeilemaan vegaanisia juustoja, moni mahdollisesti ensimmäistä kertaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti