lauantai 19. marraskuuta 2016

Vegaaniset Pikkujoulut Seinäjoella 19.11.2016

Seinäjoella veganismista ja eläinoikeuksista kiinnostuneita hemmoteltiin kaikille avoimilla ja maksuttomilla vegaanisilla pikkujouluilla. Jos perinteiset pikkujoulutarjoilut ovat vegaaneille joskus hieman alkeellisia, niin näissä pikkujouluissa vegaanin ei tarvinnut pelätä jäävänsä nälkäiseksi.

Vegaanisten pikkujoulujen järjestäjinä toimivat Vegaaniliitto Etelä-Pohjanmaa ja Oikeutta Eläimille Seinäjoki. Marraskuisen illan pimeyttä valaistiin kimaltavilla joulukoristeilla ja tunnelmallisilla jouluvaloilla. Taustalla soi kevyt joulumusiikki. Tarjoilupöydillä notkui maukkaita eläinystävällisiä ruokia.

Pikkujoulutarjoiluiden makeaa antia

Rennon juhlatunnelman ja herkullisten vegeruokien pariin kokoontui 35 illanviettäjää. Tapahtumaan olivat tervetulleita kaikki veganismista, kasvisruuista tai eläinoikeuksista kiinnostuneet ihmiset läheisineen ja lapsineen. Vegaaniset pikkujoulut olivat käytännössä myös uusien ilta. Juhlien aluksi Vegaaniliiton Etelä-Pohjanmaan yhdyshenkilö Nina Ilmaniemi esitteli Vegaaniliiton paikallistoimintaa ja menneenä vuonna järjestettyjä tapahtumia.

Ninan esityksen jälkeen esittäytyi toinen pikkujoulujen järjestäjä. Oikeutta Eläimille Seinäjoen paikallisryhmän vetäjä Erja Saaranen kertoi yleisesti Oikeutta Eläimille – järjestön toiminnasta. Lisäksi Erja kertasi, millaista toimintaa järjestö on toteuttanut Seinäjoella eläinten oikeuksien edistämiseksi.

Vegaaniliiton ja Oikeutta Eläimille-järjestön esittäydyttyä, Nina ja Erja vetivät tutustumisleikin, sosiaalisen jään murtamiseksi. Pikkujouluvieraat saivat ensikosketuksen toisiinsa, kun Erja ja Nina kysyivät kysymyksiä joihin yleisössä vastattiin viittaamalla. Viittausten perusteella monelta pikkujouluvieraalta löytyi kotoa kumppanieläimiä. Lisäksi moni oli lähtenyt pikkujouluihin läheisensä seuraksi.

Viittausleikin jälkeen käytiin läpi esittelykierros. Kävi ilmi, että paikalle oli saapunut illanviettäjiä myös Etelä-Pohjanmaan ulkopuolelta, esimerkiksi Vaasasta. Esittäytymisen jälkeen siirryttiin nauttimaan ruuista.

Seisovassa pöydässä oli tarjolla ensin suolaisia ruokia: soijarouhetortilloita, Väinämöisen Palttoonnappeja, gluteenittomia suola-rosmariini-maissikeksejä ja nakkipiiloja. Tortillojen täytteenä syötiin lämmittävää tacomaustettua VegeSunin soijarouhetta. Rouheen oli lahjoittanut Vitaseege. Jokainen pikkujouluilija sai täyttää tortillan oman makunsa mukaan ananaksella, salaatilla, tomaatilla, paahdetulla sipulilla, salsakastikkeella ja juustoraasteella.

Linkosuon tarjoamat Väinämöisen palttoonnapit ja maissikeksit oli päällystetty Sheesen tuorejuustoilla (makuina Sweet Chilli ja Garlic&Herb) ja Spacebar-nakkiviipaleilla. Spacebar-nakit tarjosi Itu Biodyn Oy, ja Sheesen tuorejuustot Ecolink Oy.

Lapsia varten tarjolla oli Myllyn Parhaan lehtitaikinasta leivottuja nakkipiiloja. Rapean kuoren sisältä löytyi ketsupilla maustettuja Bon Soyan nakkeja, jotka oli lahjoittanut Ecolink Oy. Juomaksi tarjoilupöydästä sai valita colaa, Mehukatti-mehua tai vettä.

Suolaisten ruokien ja santsausten jälkeen uutterat kokit kattoivat pöytään jälkiruuat. Tarjolla oli Myllyn Paras—torttutaikinaan ja Schärin gluteenittomaan lehtitaikinaan leivottuja joulutorttuja. Tortun kylkeen pöydästä saattoi napata Annas Pepparkakor joulupipareita, gluteenittomia Finax Vanhanajan piparkakkuja ja Vadelma-Ballerina keksejä. Makeiden herkkujen kostukkeeksi sai ottaa glögiä, kahvia tai teetä.

Tietovisan aikana pikkujouluporukka jakautui ryhmiin miettimään vastauksia kysymyksiin.

Kun illanviettäjien vatsat täyttyivät ja tarjoilupöytä alkoi tyhjentyä, oli seuraavan ohjelmanumeron aika. Tero Hannula ja Erja Saaranen pitivät leikkimielisen tietovisan, joka viihdytti iltaa. Tietovisan 10 kysymystä ja kaksi bonuskysymystä risteilivät veganismin, maantiedon, urheilun ja ajankohtaisten aiheiden parissa. Kaksi parasta joukkuetta palkittiin. Palkintoina oli Spacebar-nakkeja, roskiksen pidike ja hopeinen tonttulakkipanta. Rento palkintojenjako riemastutti tietovisailijoita.

Pikkujoulut tarjosivat hyvän tilaisuuden tehdä tuttavuutta uusien ihmisten kanssa. Keskustelunaiheista tuskin oli pulaa, sillä osallistujia yhdisti ainakin kiinnostus vegaaniravintoon. Kasviperäisten vaihtoehtojen saatavuudesta oli helppoa ammentaa jutunaiheita. Lisäksi illanvieton alussa pidettyjen esitelmien myötä osallistujat pääsivät perille Vegaaniliitto Etelä-Pohjanmaan ja Oikeutta Eläimille Seinäjoen toiminnasta ja menneistä tapahtumista.

Yhtä kaikki, ilta sujui mukavasti ja tunnelmallisesti mukavien ihmisten seurassa ja maukkaan ruuan äärellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti