Tamy:n kehitysyhteistyö- ja ympäristöpäiviä varten suunniteltu matalan kynnyksen kokkikurssi avattiin kaikille, jotka olivat kiinnostuneita ympäristö- ja kukkaroystävällisestä vegaanikokkauksesta. Kehitysyhteistyö-ja ympäristöpäivät ovat Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan järjestämät teemapäivät, joiden tarkoituksena on tarjota tapahtumia, elämyksiä ja tietoa aiheeseen liittyen. Tänä vuonna teemana oli ”Ajattelen, siis toimin”, joka sopi vegaaniseen elämäntapaan erinomaisesti.
”Ajattelen, siis toimin"
Vegaanisen ravitsemuksen valinta itsessään on valinta paremman ympäristön puolesta.
Reseptien koostamisessa pyrittiin opiskelijaystävällisyyden lisäksi keskittyä myös pieneen ekologiseen kuormitukseen: pyrittiin käyttämään helposti saatavia ja kausittaisia raaka-aineita. Reseptejä ei jaettu osallistujille paperisina, vaan ne lähetettiin jälkeenpäin sähköpostilla. Lisäksi lähetettiin vinkkilista, miten vegaaniruokaa saa koostettua edullisemmin ja pienemmällä hiilijalanjäljellä. Budjetti haluttiin pitää mahdollisimman pienenä niin, että mahdollistetaan kuitenkin ravitsemuksellinen tasapaino ja laatu. Ajateltiin, että ”opiskelijalla ei ole varaa huonoon laatuun”: vitamiini- ja ravintoainetiheät ainekset pitävät opiskelijan vatsan täytenä paremmin kuin nuudelit!
![]() |
Vegaani osaa paahtaa muutakin kuin leipää! |
Ilta osoittautui toivotuksi
uutuudeksi Tampereella. Vegaanikokkikursseja ei ole alueella hetkeen
järjestetty, ja viimeistään Aamulehden julkaisema laaja ilmoitus
räjäytti kiinnostuneiden määrän. Kurssi oli mitoitettu 20
ihmiselle, lopulta sitä laajennettiin 26 ihmiseen. Hakemuksia tuli
yhteensä 55, Osallistujien värikkäät taustat riemastuttivat:
opiskelijoita, eläkeläisiä, multikulttuurisuutta, pitkän linjan
vegaaneja ja aiheesta vasta orastavasti kiinnostuneita. Lisäksi
kurssilla oli 6 tuutoria jotka koostuivat vegaanihaastetuutoreista,
yhdestä ammattikokista ja pitkän linjan vegaaniruokaharrastajista.
Kurssilla pyrittiin välttämään turhaa ”luennointia”,
osallistujat saivat vapaasti valita heitä kiinnostavin ruokalajinsa
ja alkaa vapaasti toteuttamaan annettua reseptiä. Tuutorit
seurasivat, neuvoivat, kannustivat vierestä seuraten.
![]() |
Team Schnitzel työssään. |
Kokkausillan syksyinen menu:
-Paahteinen
lehtikaali-punajuurisalaatti + tuoretta leipää ja porkkanahummusta
-Kikherne-seitan-schnitzel, valkosipulinen perunamuusi ja pippuri-kaurakermakastike
-Suklainen laavakakku, Kolmen kaverin jäätelö
-Kikherne-seitan-schnitzel, valkosipulinen perunamuusi ja pippuri-kaurakermakastike
-Suklainen laavakakku, Kolmen kaverin jäätelö
![]() |
Lehtikaalin marinointia, omenoiden pilkkomista. |
Mauissa
toistuivat syksyiset raaka-aineet, ”Thanksgiving day”-teemaisuus
ja paahtamisen käyttö ruoanvalmistustekniikkana. Paahtaminen antaa
uudenlaista makua esimerkiksi sosekeittojen vihanneksille,
salaattilisukkeille tai wokkien pohjalle. Menussa paahdettiin
salaatin punajuuret, siemenet, hummuksen porkkanat sekä muusin
valkosipulit. Lehtikaali nousi myös Aamulehden kynässä kurssin
raaka-ainekuninkaaksi: se on edullista, riittoisaa, vitamiinitiheää,
proteiinipitoista ja ekologista. Lehtikaaliin liittyi selvästi
kurssilaisten mielessä paljon ennakkoluuloja: maku ei ole hääppöinen
raakana, vaikka sen ravitsemuksellinen anti olisi tuolloin parhain.
Salaatti kuitenkin yllätti iloisesti kaikki osallistujat:
balsamico-kastikeessa marinoitu lehtikaali, omena, persimon,
paahdetut punajuuret ja siemenet olivat täydellinen yhdistelmä.
![]() |
Pääruoka-annoksen kokoamista. |
Pääruoassa haluttiin käyttää seitania koska sen
valmistus jännittää useita. Pihvit olivat kurssin haastavimpia
osa-alueita, mutta kurssilaiset onnistuivat tehtävässä
erinomaisesti. Pippuri-kaurakermakastike on luontaisesti gluteeniton,
ja sai huikean suosion. Pihvit ja kastike eivät ”maistuneet
vegaanisilta”, vaan ravintolatasoisilta. Kaikki reseptit testattiin
etukäteen paikallisryhmän Välikausimiittiläisillä, ja
gluteenittomille valmistettiin omat versionsa. Jälkiruokaa
inspiroivat paikallisryhmän maistettaviksi annetut Kolmen Kaverin
uutuusjäätelöt: laavakakku on nopea ja sopii lämmittämään
syksyistä jäätelöannosta.
![]() |
Höyryävä laavakakku minttu- tai pähkinä-suklaajäätelöllä. |
Lopuksi aterioitiin yhdessä, vaihdettiin elämäntarinoita ja vegaanisia kokemuksia. Pienten palautteiden mukaan osallistujat kokivat kurssin hauskana, rentona ja opettavaisena. Myös tuutorit nauttivat kokkaamisesta ja lempireseptiensä jakamisesta, ja oppivat myös kurssilaisilta uutta. Ehkäpä tästä seuraa vielä jouluruokakurssi?
Reseptiesittelyssä: Kikherne-seitan-Schnitzelit (8)

-5
dl keitettyjä kikherneitä
-4
rkl oliiviöljyä
-2.5
dl kaurahiutaleita
-2.5
dl gluteenijauhoa
-1.5
dl vettä
-4
rkl soijakastiketta
-4
valkosipulikynttä
-1
tl kuivattuja timijamia
-1
tl paprikajauhetta
-1/2
tl salviaa
-Oliiviöljyä
paistamista varten
Murskaa
valkosipuli ja kikherneet sauvasekoittimella tai monitoimikoneella.
Älä murskaa liikaa, vaan jätä hieman karkeaksi.
Sekoita
kaikki ainekset kulhossa ja vaivaa n. 3 min, kunnes gluteeni
muodostaa sitkon. Jaa taikina kahteen osaan, ja osat vielä 4 palaan
(eli yhteensä tulee 8 pihviä). Pihvit saa muodostettua helposti,
kun vaivaa jokaista palaa hieman, painelee littanaksi ja venyttää
reunoilta.
Lusikan
avulla levitä oliiviöljyä pihvijen molemmille puolille. Paista 190
asteisessa uunissa 20 min. Käännä ja jatka paistamista vielä 8-10
min, kunnes pihveistä tulee kiinteitä ja kullanruskean värisiä.
Lehtikaali-punajuurisalaatti (hedelmillä ja siemenillä)
Pippuri-kermakastike
Valkosipulinen perunamuusi
Porkkanahummus
Laava-suklaakakku
![]() |
Järjestötyöntekijä Daniel Preiss ja kurssille osallistunut Ann-Sofie olivat yhtä mieltä vegaanisen ruoan herkullisuudesta. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti