tiistai 22. marraskuuta 2016

Edullista ja helppoa vegaaniruokaa-kurssi 14.11!


Tamy:n kehitysyhteistyö- ja ympäristöpäiviä varten suunniteltu matalan kynnyksen kokkikurssi avattiin kaikille, jotka olivat kiinnostuneita ympäristö- ja kukkaroystävällisestä vegaanikokkauksesta. Kehitysyhteistyö-ja ympäristöpäivät ovat Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan järjestämät teemapäivät, joiden tarkoituksena on tarjota tapahtumia, elämyksiä ja tietoa aiheeseen liittyen. Tänä vuonna teemana oli ”Ajattelen, siis toimin”, joka sopi vegaaniseen elämäntapaan erinomaisesti.


Ajattelen, siis toimin"

Vegaanisen ravitsemuksen valinta itsessään on valinta paremman ympäristön puolesta.
Reseptien koostamisessa pyrittiin opiskelijaystävällisyyden lisäksi keskittyä myös pieneen ekologiseen kuormitukseen: pyrittiin käyttämään helposti saatavia ja kausittaisia raaka-aineita. Reseptejä ei jaettu osallistujille paperisina, vaan ne lähetettiin jälkeenpäin sähköpostilla. Lisäksi lähetettiin vinkkilista, miten vegaaniruokaa saa koostettua edullisemmin ja pienemmällä hiilijalanjäljellä. Budjetti haluttiin pitää mahdollisimman pienenä niin, että mahdollistetaan kuitenkin ravitsemuksellinen tasapaino ja laatu. Ajateltiin, että ”opiskelijalla ei ole varaa huonoon laatuun”: vitamiini- ja ravintoainetiheät ainekset pitävät opiskelijan vatsan täytenä paremmin kuin nuudelit!
Vegaani osaa paahtaa muutakin kuin leipää!


Ilta osoittautui toivotuksi uutuudeksi Tampereella. Vegaanikokkikursseja ei ole alueella hetkeen järjestetty, ja viimeistään Aamulehden julkaisema laaja ilmoitus räjäytti kiinnostuneiden määrän. Kurssi oli mitoitettu 20 ihmiselle, lopulta sitä laajennettiin 26 ihmiseen. Hakemuksia tuli yhteensä 55, Osallistujien värikkäät taustat riemastuttivat: opiskelijoita, eläkeläisiä, multikulttuurisuutta, pitkän linjan vegaaneja ja aiheesta vasta orastavasti kiinnostuneita. Lisäksi kurssilla oli 6 tuutoria jotka koostuivat vegaanihaastetuutoreista, yhdestä ammattikokista ja pitkän linjan vegaaniruokaharrastajista. Kurssilla pyrittiin välttämään turhaa ”luennointia”, osallistujat saivat vapaasti valita heitä kiinnostavin ruokalajinsa ja alkaa vapaasti toteuttamaan annettua reseptiä. Tuutorit seurasivat, neuvoivat, kannustivat vierestä seuraten.
Team Schnitzel työssään.

Kokkausillan syksyinen menu:
-Paahteinen lehtikaali-punajuurisalaatti + tuoretta leipää ja porkkanahummusta
-Kikherne-seitan-schnitzel, valkosipulinen perunamuusi ja pippuri-kaurakermakastike
-Suklainen laavakakku, Kolmen kaverin jäätelö
Lehtikaalin marinointia, omenoiden pilkkomista.


Mauissa toistuivat syksyiset raaka-aineet, ”Thanksgiving day”-teemaisuus ja paahtamisen käyttö ruoanvalmistustekniikkana. Paahtaminen antaa uudenlaista makua esimerkiksi sosekeittojen vihanneksille, salaattilisukkeille tai wokkien pohjalle. Menussa paahdettiin salaatin punajuuret, siemenet, hummuksen porkkanat sekä muusin valkosipulit. Lehtikaali nousi myös Aamulehden kynässä kurssin raaka-ainekuninkaaksi: se on edullista, riittoisaa, vitamiinitiheää, proteiinipitoista ja ekologista. Lehtikaaliin liittyi selvästi kurssilaisten mielessä paljon ennakkoluuloja: maku ei ole hääppöinen raakana, vaikka sen ravitsemuksellinen anti olisi tuolloin parhain. Salaatti kuitenkin yllätti iloisesti kaikki osallistujat: balsamico-kastikeessa marinoitu lehtikaali, omena, persimon, paahdetut punajuuret ja siemenet olivat täydellinen yhdistelmä.
Pääruoka-annoksen kokoamista.


Pääruoassa haluttiin käyttää seitania koska sen valmistus jännittää useita. Pihvit olivat kurssin haastavimpia osa-alueita, mutta kurssilaiset onnistuivat tehtävässä erinomaisesti. Pippuri-kaurakermakastike on luontaisesti gluteeniton, ja sai huikean suosion. Pihvit ja kastike eivät ”maistuneet vegaanisilta”, vaan ravintolatasoisilta. Kaikki reseptit testattiin etukäteen paikallisryhmän Välikausimiittiläisillä, ja gluteenittomille valmistettiin omat versionsa. Jälkiruokaa inspiroivat paikallisryhmän maistettaviksi annetut Kolmen Kaverin uutuusjäätelöt: laavakakku on nopea ja sopii lämmittämään syksyistä jäätelöannosta.
Höyryävä laavakakku minttu- tai pähkinä-suklaajäätelöllä.


Lopuksi aterioitiin yhdessä, vaihdettiin elämäntarinoita ja vegaanisia kokemuksia. Pienten palautteiden mukaan osallistujat kokivat kurssin hauskana, rentona ja opettavaisena. Myös tuutorit nauttivat kokkaamisesta ja lempireseptiensä jakamisesta, ja oppivat myös kurssilaisilta uutta. Ehkäpä tästä seuraa vielä jouluruokakurssi?
Reseptiesittelyssä: Kikherne-seitan-Schnitzelit (8)

http://www.isachandra.com/2010/11/doublebatch-chickpea-cutlets/)

-5 dl keitettyjä kikherneitä
-4 rkl oliiviöljyä
-2.5 dl kaurahiutaleita
-2.5 dl gluteenijauhoa
-1.5 dl vettä
-4 rkl soijakastiketta
-4 valkosipulikynttä
-1 tl kuivattuja timijamia
-1 tl paprikajauhetta
-1/2 tl salviaa
-Oliiviöljyä paistamista varten

Murskaa valkosipuli ja kikherneet sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Älä murskaa liikaa, vaan jätä hieman karkeaksi.
Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja vaivaa n. 3 min, kunnes gluteeni muodostaa sitkon. Jaa taikina kahteen osaan, ja osat vielä 4 palaan (eli yhteensä tulee 8 pihviä). Pihvit saa muodostettua helposti, kun vaivaa jokaista palaa hieman, painelee littanaksi ja venyttää reunoilta.
Lusikan avulla levitä oliiviöljyä pihvijen molemmille puolille. Paista 190 asteisessa uunissa 20 min. Käännä ja jatka paistamista vielä 8-10 min, kunnes pihveistä tulee kiinteitä ja kullanruskean värisiä.

Järjestötyöntekijä Daniel Preiss ja kurssille osallistunut Ann-Sofie olivat yhtä mieltä vegaanisen ruoan herkullisuudesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti