keskiviikko 19. elokuuta 2015

Jyväskylän kesä

Kesä alkaa lähennellä loppuaan, vaikka tämän viikon helteet antavat ymmärtää toisin. Mitä kaikkea on mahtunut muutaman kuukauden ajan vegaaniliiton paikallistoimintaan Jyväskylässä?

Jyväskylässä aloitimme kesän totta kai jo toukokuussa. Maistatimme Ekolon lahjoittamaa Violifen vegaanista juustovalmistetta  Jyväskylän Yläkaupungin Yö -tapahtumassa 16.5 Vegaaniliiton infopöydällä. Kiinnostuneita maistelijoita riitti koko päivän ja illan ajan aina vauvoista vaareihin, vastaanotto oli erittäin positiivista. Vegaaninen kookosöljypohjainen juusto helli valtaosan makunystyröitä ja sai aikaan positiivisesti yllättyneitä ilmeitä sekä kehuvia kommentteja: "Mistä tää on tehty?", "Missä maassa tää on valmistettu? "Onko tässä kuin paljon rasvaa?", "Voiko tätä kuumentaa?", "Mistä tätä saa ostettua?", "Paljonko tää maksaa?", "Täähän maistuu ihan juustolta",  "On kyllä hyvää",  "Minä katoin että ne on jotaki lantun palasia" "Ei tää pahalle maistu",  "Saanko maistaa toisen palan?". Ilahdutimme ihmisiä  lisäksi jakamalla Ekoloon "-20% yhdestä tuotteesta" -alennuskuponkeja, joita ihmiset ottivat iloiten vastaan. Lisäksi saimme jaettavaksi Itu Biodyn Oy:n lahjoittamia Wheatyn vegaanisia seitansnacksi -patukoita, jotka herättivät myös suurta mielenkiintoa.  Suurelle osalle vehnäproteiinista valmistettu, lihan näköinen pötkö oli uusi mutta positiivinen tuttavuus. Isot kiitokset Ekololle ja Itu Biodynille lahjoituksista ja yhteistyöstä! Maistiaisten lisäksi pöydällä oli jaossa Vegaaniliiton julkaisemia esitteitä ja ruokareseptivihkosia, jotka hupenivat pöydältä parempiin käsiin melkoisella vauhdilla.

Violifen juustomaistiaiset kiinnostivat ihmisiä Yläkaupungin Yössä.

Infopöydän antimia: reseptivihkosia, esitteitä, Wheatyn seitansnackseja ja Violifen juustoa.


Ruokamaistatuksen lisäksi järjestimme tapahtuma-alueella Vegaaninen ravitsemus -luennon, jonka tuli pitämään Vegaaniliiton ravitsemusvastaava Lotta Pelkonen. Luento käsitteli vegaanista ravitsemusta käytännönläheisestä näkökulmasta ja vastasi kysymykseen, miten koostaa terveyttä edistävä vegaaninen ruokavalio helposti ja herkullisesti. Luentoa oli kuuntelemassa vajaa 20 aiheesta kiinnostunutta ihmistä ja vastaanotto oli positiivinen. Luennon jälkeen ihmiset kyselivät mm. vegaanisten tuotteiden ja ravintola-annosten saatavuudesta Jyväskylässä sekä vegaanisista helppotekoisista ruuista. Isot kiitokset Lotalle mielenkiintoisesta ja inspiroivasta luennosta!

Vegaaninen ravitsemus -luento keräsi paikalle aiheesta kiinnostuneita kuulijoita.


Kesäkuun aikana järjestimme kaksi vegaanista nyyttäri-piknikkiä Jyväskylän Lounaispuistossa. Ensimmäisellä kerralla osallistujamäärä oli laskettavissa yhden käden sormilla mutta toisella kerralla porukkaa saapui paikalle lähes kahden käden sormimäärän verran. Piknikeillä oli tarjolla monenlaista herkkua: vesimelonia, kirsikoita, ananasta, taateleita, brownie-kakkusia, useampaa eri suklaata, sipsejä, nachoja itsetehdyllä salsalla, Violifen juustoa keksien kera, lämpimiä tofuleipiä, mehua, vegaanista viiniä ja alkoholitonta kuohuvaa. Sää oli molemmilla piknikkerroilla melko epävakaa, mutta puistosta löytyi onneksemme pieni katosalue, jonka alle oli hyvä asettua vilttien ja eväsherkkujen kera. Useampi tunti kului rennosti rupatellen ja toisiimme tutustuen, eivätkä pienet viileät tihkusateiset tuulenpuuskat haitanneet tunnelmaa.  Muutama eläinystävä, lintu ja orava kävivät myös nuuskimassa piknikmeininkejä turvallisen välimatkan päästä. Kiitos kaikille piknikiin osallistuneille!

Ensimmäisen piknikin antimia: suklaabrownieita, Violife -juustoa, hedelmiä ja kuohuvaa.

Auringonsäteet näyttäytyivät välillä sadepilvien lomasta.

Toisen piknikin antimia: salsaa, kirsikoita, ananasta, Violife -juustoa, tofuleipiä, karkkia, suklaata, sipsejä.


Kesäkuussa juhannusviikolla lähdimme neljän hengen porukalla talkooreissulle Eläinsuojelukeskus Tuulispäähän, jossa vietimme yhden yön. Autoimme parkkipaikan siistimisessä, kioskin rakentamisessa, paviljongin kasaamisessa, koirien ja hevosten ulkoiluttamisessa, eläinten paijailussa ja ruokkimisessa sekä kokkailuissa. Tuulispää oli paikkana ihana ja sen asukkaat nauttivat selvästi olostaan siellä. Kiitos Tuulispäälle majoituksesta sekä mahtavasta kokemuksesta eläinten parissa.

Koirien ulkoilutusta.

Agda pääsi syliin hellittäväksi.

    
Selfie

Puput tulivat kiinnostuneina tervehtimään vierailijoita.

Työn lomassa herkuteltiin pannareilla.

 Heinäkuun alkupuolella päätimme kokoontua vajaalla kymmenen hengen porukalla Jyväskylän parhaan pizzerian maineessa olevaan Pizzeria Mariaan syömään pizzaa vegetäytteillä ilman juustoa ja kyselemään vegaanisen juuston perään. Elokuun puolen välin tienoilla saimme Mariasta ilouutisen: heiltä saa pizzan tästä eteenpäin Violifen vegaanisella juustolla. Aiomme jatkaa vastaavanlaisia ravintolaiskuja ko. porukalla, johon siis kuuluu ihmisiä kakista Jyväskylässä veegaaniuden ympärillä pyörivistä kollektiiveista.

Tässä se nyt on: Marian pizza kera Violifen juuston, NAM!


Heinäkuussa 17.7-31.7 Oikeutta Eläimille -järjestö järjesti Jyväskylän Galleria Hopassa Katso, elämä -eläinoikeustaidenäyttelyn, joka koostui eläinaktivistien ottamista valokuvista tuotantotiloilta. Näyttely alkoi 17.7 avajaisperformanssilla ja päättyi 31.7 keskustelutilaisuuteen, jossa oli tarjolla maksutonta vegaanista purtavaa kahvi- ja teetarjoilun lisäksi.  Olimme Vegaaniliiton puolesta auttelemassa järjestelyissä parina päivänä. Näyttely oli erittäin onnistunut ja ajatuksia herättävä katsaus siihen todellisuuteen, minkä eläinyksilöt joutuvat kohtaamaan päivittäin eläinteollisuuden taloudellisen etuuden tavoittelun vuoksi. Kiitos Oikeutta Eläimille -järjestölle näyttelyn järjestämisestä sekä tärkeiden, myös vegaaniutta edistävien asioiden esille tuomisesta Jyväskylässä.

Oikeutta Eläimille järjestön Katso, elämä -eläinoikeustaidenäyttely.

Näyttelyn keskustelutilaisuuden vegaaniset tarjottavat.


Heinäkuun alussa kokoonnuimme piknikille kaikkien Jyväskylässä vegaaniuden ympärillä pyörivien kollektiivien kanssa, jossa juttelimme mitä voisimme yhdessä tehdä Jyväskylässä ja millä tapaa hoidamme kommunikoinnin eri järjestöjen välillä. Ajatuksena oli että alkaisimme säännöllisesti yhdessä osallistua ravintolapäivään vegaanisella ravintolalla, ja tämän idean menestystä kokeilimmekin ensi kertaa viime viikon sunnuntaina 16.8. Pystytimme JklDiner -nimellä kulkeneen ruokakojumme Jyväskylän Kankaan tehtaan alueelle, jossa järjestettiin Lazy  Sunday Lounge -ravintolapäivätapahtuma. Paikalla oli meidän lisäksi viisi muuta ruokakojua, erilaisia esityksiä sekä DJ. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja ihmisiä saapui alueelle sankoin joukoin nauttimaan hyvästä ruuasta, musiikista sekä kiireettömästä tunnelmasta. Kojumme sekä ruokamme osoittautuivat menestykseksi. Kahden tunnin aikana myimme loppuun seitankebabmukit sekä eri leivokset, jotka saivat kaikki osakseen hurjan määrän kehuja. Seitania teimme tarjolle kolmea eri makua: kolamarinoitu, mausteinen ja pepperoni. Kokosimme mukin salaatista, tomaatista,kurkusta, seitanista sekä vapaavalintaisesta kastikkeesta. Gluteenittomana vaihtoehtona seitanille oli marinoidut soijasuikaleet. Tarjolla oli myös erilaisia leivonnaisia: linssitaskuja, gluteenittomia kikherne-sienitaskuja, porkkanakakkua, mustikkakukkoa ja gluteenittomia suklaabrownieita.  Lisäksi kojullamme oli jaossa Vegaaniliiton ja Oikeutta Eläimille -järjestön julkaisemia esitteitä, joita ihmiset keräilivät mukaansa.

JklDiner myi ravintolapäivänä mm. seitankebebmukeja.

Syksyksi Jyväskylään saapuu suuri määrä uusia opiskelijoita, joiden myötä meno ja vilinä kaupungissa jatkuu ja katukuva täyttyy haalariasuisesta, opintiensä aloittaneesta väestä. Potentiaalisia, vegaanisesta elämäntavasta kiinnostuneita nuoria mahtuu kyseiseen joukkoon toivon mukaan läjäpäin, jonka vuoksi onkin aika alkaa suunnitella tulevia kuvioita syksyn varalle. Kesä oli upea sekä kohteli meitä hyvin. Syksy ei ole meille yhtään kesää vähäpätöisempi, jonka vuoksi tulemmekin tekemään siitä vähintään yhtä onnistuneen.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti